Смъртна присъда заплашва капитана, който изостави стотици да се удавят

DenNews.bg
27.10.2014
размер на текста:

Смъртна присъда поиска прокуратурата в Южна Корея за капитана на ферибота "Севол", който потъна през април. Обвинението е, че капитанът е изоставил повече от 300 пътници, които загинаха при инцидента.
Доживотни присъди са поискани и за трима от ръководителите на екипажа. Капитанът е "напуснал кораба, без да положи усилия да спаси пътниците. Той се оправда и излъга. Не показа, че се разкайва… затова искаме смъртна присъда", се казва в препоръката на прокурорите към съда.
Капитанът и тримата ръководители са обвинени в "убийство чрез умишлена небрежност", но според прокуратурата само капитанът трябва да получи смъртно наказание, тъй като той носи отговорността. Другите трима обвинени трябва да получат доживотни присъди, а за останалите 11 членове на екипажа се препоръчва присъда между 15 и 30 години затвор, защото техните обвинения са по-леки.
На ферибота "Севол" пътуваха 476 души пътници и екипаж, когато потъна край югоизточното корейско крайбрежие на 16 април. Само 174 души бяха спасени. Капитанът и по-голямата част от екипажа са сред първите напуснали мястото на трагедията със спасителни лодки.Източник: БГНЕС
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети