Оправдаха бивша съветничка в Бобошево за клевета срещу главната счетоводителка на общината

DenNews.bg
24.10.2014
размер на текста:

Нина Шиникова

Бившата общинска съветничка в Бобошево Николина Субева бе оправдана по дело за клевета, заведено срещу нея от главната счетоводителка на общината Нина Шиникова.
Според решението на Районен съд-Дупница Субева е невиновна, за това че на 6 август 2012 г. е разгласила за Шиникова позорни обстоятелства и й е приписала престъпления в сигнал до председателя на ОбС-Бобошево.
Както сме писали, Субева, която дълги години също бе счетоводител в общината, подаде сигнал за това, че Шиникова е в конфликт на интереси, съставяла е документи с невярно съдържание и неправомерно е изплащала възнаграждения на служители в общината.
Според подадения от Субева сигнал, целият счетоводен отдел на общината е в конфликт на интереси, тъй като Нина Шиникова и счетоводителката в отдел Бюджет и финанси Райна Волева са първи братовчедки. Касиерката пък Ирена Зарева била снаха на Райна Волева и така трите успели да подведат кмета Крум Маринов и да оформят и подписват документи с невярно съдържание и да извличат облаги за себе си. И трите се включвали взаимно приоритетно в различни програми за социално подпомагане, включително и за асистенти за хора с увреждания, за да се грижат за свои възрастни роднини.
Другият грях, в който бе обвинена Нина Шинищова е издаването на удостоверения за осигуровки пред РУСО на служители в общината, излизащи в пенсия. Така се стигнало и до ощетяването им и получаване на по-малки пенсии след напускане на общината. Оказва се, че голяма част от изплащаните допълнителни възнаграждения на служители, близки до Нина Шиникова, са ставали без за това да бъде издавана заповед от кмета на общината Крум Маринов.
Съдът отхвърли гражданския иск на Шиникова срещу Субева от 10 000 лева, представляващи обезщетение за неимуществени вреди, като неоснователен и недоказан.
Шиникова трябва да заплати на Субева сторените по делото разноски за адвокатски хонорар в общ размер на 500 лева, гласи още определението на съда. Присъдата може да бъде обжалвана пред Кюстендилски окръжен съд.


 

Най-четено

Темите от "Бобошево"

Етикети