Атентаторът от Отава бил в списъка с предполагаеми терористи

DenNews.bg
23.10.2014
размер на текста:

Атентаторът, който вчера нападна парламента в Отава и уби войник, е бил в списъка с предполагаеми терористи, а паспортът му е бил отнет, тъй като службите за разузнаване са го набелязали като опасен.
Идентифицираният като Майкъл Зехаф-Бибо, 32-годишният канадец мюсюлманин, бе застрелян от началника на охраната на парламента след продължила няколко часа драма в центъра на канадската столица.
Световните агенции припомнят, че Зехаф-Бибо не е първият от списъка на предполагаеми терористи, който успява да извърши нападение в Канада и припомнят случая, при който друг мъж от списъка уби с колата си военнослужещ в предградие на Монреал.
Според приятели на Захиф-Бибо, той е бил силно религиозен и психично нестабилен, пише The Globe and Mail, цитиран от "Фокус". Син е на бизнесмен от Квебек, който през 2011 година е участвал във войната в Либия, и на заместник-ръководител на отдел в Канадската служба за имигрантите и бежанците. Той е прекарал известно време в Либия, след което се е преместил в Западна Канада, където е работил като миньор и общ работник. „Веднъж си говорехме и той каза, че дяволът го преследва”, казва приятелят му Дейв Батхърст в свое интервю. Според него Зехаф-Бибо е говорел често за присъствието на „шейтана” в света. Зехаф-Бибо е искал да замине за Близкия изток съвсем скоро.
„Той искаше да се върне в Либия и да учи”. Когато Батхърст е попитал дали иска да се образова или целта на пътуването му ще бъде друга, Зехаф-Бибо е отговорил, че иска да пътува в чужбина, за да разбере повече за исляма и да научи арабски език.

Вчерашното нападение е определено от канадското правителство като терористичен акт и е първият атентат, свързан с радикален ислямизъм в историята на Канада.
Отава неотдавна призова да се внимава за възможни радикални действия на нейна територия, след като се включи във водената от САЩ коалиция срещу групировката Ислямска държава в Ирак.
Във вторник канадските власти повишиха степента на опасност от терористични актове на „средна“.

Вчера, малко преди 10 ч. местно време, Зехаф-Бибо стреля срещу един от двамата военни на караул пред военен мемориал до парламента в канадската столица Отава и улучи ефрейтор Нейтън Сирило, на 24 години. Войникът почина малко по-късно от раните си. Най-малко трима ранени бяха приети в болница с по-леки наранявания.
Минути по-късно центърът на Отава бе напълно обкръжен от стотици тежковъоръжени полицаи и командоси и леки бронирани автомобили.
Жителите на Отава бяха посъветвани да се отдалечат от прозорците и да заключат вратите си.
След като простреля войника, Зехаф-Бибо задигна кола, за да се добере по-бързо до парадния вход на парламента.

„Мъж с дълга черна коса, шал на лицето, въоръжен с пушка“, го описва очевидец. Малко след това се чу експлозия, последвана от полицейски изстрели според видео, заснето от журналист на „Глоуб енд мейл“.
Стрелецът в крайна сметка бе убит от началника на охраната на парламента Кевин Викърс, 58-годишен бивш офицер от Канадската кралска жандармерия.
В момента на атаката в сградата бе и премиерът Стивън Харпър, който участваше на седмично заседание на парламентарната група на своята партия.
„Той бе бързо изведен на сигурно място, въпреки кратък момент на паника“, разказа в ефира на канадска телевизия парламентарен представител, свидетел на случилото се. Харпър определи нападението като „достойно за презрение“.
Американският президент Барак Обама осъди в телефонен разговор с него „скандалните нападения“ срещу Канада.
„Смаян съм от това нападение”, написа в „Туитър“ британският премиер Дейвид Камерън, а френският президент Франсоа Оланд изрази „пълната солидарност на Франция“ с канадците.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети