Десетки върнаха Паничище в годините на любовта с двудневен хипи фестивал

DenNews.bg
20.10.2014
размер на текста:

Двудневен фестивал върна времето до култовите години на хипи движението от 60-те и 70-те години на миналия век. Пременени в цветни рокли и изтъркани чарлстони десетки се включиха в купона в хижа Лира, в курорта Паничище. И ако дните бяха отредени за дискусии и филми, то петъчната и съботна вечери преминаха под ритмите на музиката и лудите танци.
Първи прозвучаха китарите на група „Мискини” от Габрово, а публиката направо полудя, когато Николай Табаков и Краси Табаков забиха заедно и нажежиха настроението. Към тях се включи да попее и малката Невена, а енергията продължаваше да вдига все повече хора на дансинга.


Краси Табаков, който наскоро се върна от зареждащо, западноевропейско турне с Васко Кръпката и компания, разказа за преживяното и сподели колко много желание и копнеж за българска рок музика се таи в сърцата на емигрантите от България.
Купонът продължи с пълна сила, когато излязоха да забиват група „ША-ША” с атрактивната Гергана Добрева за вокал, Светослав Николов- усмихнатият и басистът от слънчева Италия. Между двете вечери се появи още един повод за усмивки - рожденият ден на един от най-веселите участници във фестивала, Николай Папазов. Перничанката Вики беше приготвила огромен и вкусен кекс, с който почерпи за празника на своя любим приятел всички присъстващи.
В малките часове на нощта на бас китара посвири и Мария Табакова, съпруга и муза на организаторът, барабанист, художник и хипар Николай Табаков.
Естествено, хипарията за някои продължи и след изгрева, а тези, които бяха успели да поспят и съберат сили за следващата вечер, през деня се насладиха и на някои емблематични филми, като „Плешивото куче” и „Доорс”.
Програмата на фестивала продължи с лекция на културолога от ЮЗУ ”Неофит Рилски”-Благоевград – Григор Григоров, на тема „Разлики и прилики на хипикултурата в западноевропейските страни и Америка, сравнена с българската” и за (не)възможността тя да съществува в нашата страна”, която събуди много интересни размисли от страна на присъстващите, които ентусиазирано дискутираха по темата, която доста вълнува и днес.
През целият ден фотографът Начо Каменов снимаше всички, които желаеха да направят свои хипи-снимки, но най-ефектни бяха фотосите на Николай Табаков, който сложи перука и влезе отново в своя, не толкова отдавнашен образ на дългокос хипар.
Съботната вечер започна с неочаквана, но за сметка на това страхотна изненада. В дует съпрузите Яна и Спас (от „Балканджии”) изпълниха невероятни парчета и вдигнаха залата на крака. След тях забиха група „Пожар”. Прекрасните „Асамбленд” не пропуснаха и този път да покажат колко добре свирят, а след това се включиха и в музикантските джем сешъни с пълна сила.
Концертът продължи с любимите „Блус Трафик”. Ники, Миро и Порто пяха, свириха и забавляваха от сърце, а изненадващото включване на Краси Табаков, който пристигна към полунощ от Перник, за да се включи и във втората вечер, беше кулминацията. Музиканти, професионалисти и начинаещи, свириха и пяха заедно, за да съберат енергия за посрещане на зимата и за да покажат на света, че само любовта ще спаси света, а истинската музика е събирателна и могъща сила, при която не съществува време и пространство.

Вижте снимки от фестивала в рубриката ДЕНЯТ В СНИМКИ

 


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети