13 мъже и две жени са загинали при взрива в Горни Лом

DenNews.bg
02.10.2014
размер на текста:

Надеждите за намиране на оцелели в завода в Горен Лом се изпариха. Това обяви директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов, който заедно с още трима специалисти огледаха терена, като влязоха зад линията за сигурност със специализирана техника „пустинна котка”.
Николов е съобщил на кризисния щаб и на близките на работниците, че шансовете да бъдат намерени оцелели са почти нулеви.
"Въпреки че ще продължим да наблюдаваме и да обхождаме периметъра с надеждата да намерим оцелели, смятам, че 13 мъже и две жени са загинали. Съобщихме това и на близките", каза той. Сред загиналите са и трима души от ръководството. Две от жертвите са съпруг и съпруга, които имат 5-годишно дете.
Прокуратурата е иззела всичко в свои ръце. Сформирани са съвместни екипи, които ще имат задача да извършат процесуално-следствените действия, за да стане ясно какво точно се е случило.
„Взривът е бил изключително силен. Две от сградите ги няма. Образувал се е кратер. Гората е сериозно засегната, както и околните сгради. Отломки от 150-200 килограма са летели навсякъде”, каза Николов.
„За да се стигне дотук явно има човешка грешка”, коментира Николов. В завода е имало гръцки противопехотни мини.
На мястото на взрива е имало три коли, които са били в неузнаваемо състояние.
„Ще продължим да обхождаме района и да намерим нещо. Но след това, което видях, не се вижда нито частичка от жив човек", заяви Николов.
По думите му най-тежко е било решението снощи, "защото пристигна информация, ако се вриви склад еди кой си, може да има щети за селото, взехме решението да не правим евакуация, бяхме подготвени и за това решение".

Пожарникарите, които влезли в мястото на взрива минути след експлозията ще бъдат предложени за награда.
„Въпреки че е укоримо поведението на моите колеги, които са били в 17.55 часа там с надежда да намерят оцелели, ще ги предложа за награда”, каза още Николов.
Пожарникарите влезли в мястото на взрива са началникът на СПАБ-Белоградчик и двама огнеборци.
„Когато влязохме в завода, стигнахме до цех „С“. Бяхме с „Лада Нива“ и 2 пожарогасителя. Първото впечатление беше, че просто няма как да има оцелели хора. Ние влязохме в цех "С", около 17,50 ч. Имахме първоначална информация, че вътре има пожар и има хора, които са застрашени”, заяви пред медии Пламен Петров.
Обстановката, която Пламен Петров вижда, го кара веднага да изтегли хората си извън периметъра на експлозията. И пожарникарят се оказва прав – не след дълго следва нов взрив, с по-малка мощност. „Не съжалявам, че ги изтеглих. Гордея се с това мое решение. Защото, ако не го бяхме направили, сега щеше да има още жертви“, каза Петров.
Той поясни, че първоначалната информация, че във взривения завод има ранени хора, е била подадена от местното население, които са били на портала. „Като пристигнахме и като разбрахме за какво става въпрос, си тръгнахме след около 3-4 минути”, обясни още той.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети