Кюрдите в Сирия губят позиции срещу Ислямска държава

DenNews.bg
02.10.2014
размер на текста:

Кюрдите в Сирия продължават ожесточени битки с джихадистите от Ислямска държава. Днес интензивни боеве се водят за сирийския кюрдски град Кобани. Кюрдските войници губят позиция, ислямистите са на път да завземат града, което най-вероятно ще доведе до улични боеве и кланета.
За момента джихадистите обстрелват града от няколко посоки, информират световни медии, позовавайки се на базирания във Великобритания Сирийски център за човешки права.
Кобани е най-малкият от трите контролирани от кюрдите района в Северна и Североизточна Сирия. Повече от 200 хиляди души са останали без дом заради боевете там. Бежанската вълна към съседна Турция е непрестанна, затова кюрдите призовават Анкара да се намеси.
Ислямистите са завзели стотици села около Кобани, там са извършени масови кланета, информира Ройтерс.
От Сирийския център за правата на човека съобщават за обезглавяването на седем мъже и три жени в село на 14 км от Кобани.
Въздушните удари от коалицията, водена от САЩ, не помагат особено на сухоземните сражения срещу джихадистите.
Предстои турският парламент да гласува разрешение за трансгранични военни атаки срещу Ислямска държава в Сирия и Ирак, както и да позволи на коалиционните сили да използват територията на Турция.

Решението на Турция е сложно

От една страна президентът Ердоган настоява за свалянето на сирийския президент Башар Асад, което за момента не се споделя от водената от САЩ военна коалиция.
Според Ердоган, Асад има вина за разрастването на влиянието на джихадистите.
Освен това подкрепата за кюрдите, водещи боеве с ислямистите, може да засили позициите на Кюрдската работническа партия, войнстваща група, която се бори с Турция в продължение на десетилетия за независимост от Анкара. Кюрдската работническа партия е обявена за терористична групировка от Турция, Съединените щати и Европейския съюз.
Междувременно иракските кюрдски войски успяха да прогонят бойците на Ислямска държава от стратегическа гранично-пропускателен пункт със Сирия.


 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети