Дори спасителният бункер на фабриката в Горни Лом е разрушен от взрива

DenNews.bg
02.10.2014
размер на текста:

Дори бункерът, предназначен за укриване на хората при авария в завод „Миджур” е бил унищожен от производствения взрив, станал в късния следобед вчера. Това каза министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов след заседание на Кризисния щаб, на което са били гледани снимки, направени от безпилотен самолет след вчерашния взрив.

 

Екип от четирима специалисти, единият от които е шефът на Национална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, е влязъл със специализирана техника на територията на завода.

 

Това съобщи министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков.
Решението да се влезе преди 24-часовия законов срок след последния регистриран взрив е взето, след като се разгледани направените тази сутрин снимки от безпилотен самолет в района на взрива. Екипът е навлязъл в отцепения район с бронирана машина тип "пустинна котка".

 

Фрапиращи нарушения е открила Инспекцията по труда във взривената фабрика.

 

Това информира социалният министър Йордан Христосков пред bTV. Той съобщи, че инспекторите са направили проверка във фабриката на 6 август. Тогава са установени 13 нарушения – старо работно оборудване за утилизация, липса на втори изход от цеха, липсват и инструкции за безопасност. Христосков обясни, че изходът от фаталния цех е бил затруднен заради струпани отпадъци от утилизацията.
„Не може да се твърди категорично, че някое от тези нарушения е причина за инцидента, но съвместната проверка с КОС показва, че със сигурност те са спомогнали за трагедията”, обясни още социалният министър.
Той беше категоричен, че заводът повече не може да работи при такива условия на труд и трябва да бъде затворен окончателно. „Оттам нататък работа на социалното министерство е да потърси временна заетост за хората в този район”, каза още социалният министър.

За изчезнали при инцидента се водят 15 души-12 работници и трима души от ръководството. Към момента все още не са засечени признаци на живот с термокамерите, които наблюдават района.


 

Главният прокурор Сотир Цацаров поема лично ръководството и координацията на разследването

 

на взривовете, съобщи "Фокус".
От прокуратурата са опровергали информацията, че е дадено разрешение за навлизане в района на завода, като са обяснили, че няма как преди да са започнали действия по разследването на място да бъде допуснат който и да било.
Вътрешният министър Йордан Бакалов обясни, че задачата му е да огледа за невзривени боеприпаси и да направи т. нар. проход, защото когато изтекат 24 часа от последния взрив, следователите трябва да могат да влязат и да работят спокойно.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети