Протестиращи и полицаи се надбягваха в Дупница

DenNews.bg
15.10.2014
размер на текста:

Полицейският шеф на Дупница (с черното яке) и Ивайло Дамянов (вдясно) обясняват на граждани, че протестът няма разрешение. Снимки: DenNews.bg

По-малко протестиращи отколкото униформени и цивилни полицаи се събраха на протеста срещу налагането на ДПС -мандат в област Кюстендил, в Дупница днес. Около 50-60 дупничани само се оказаха на площад „Демокрация” в 17:30 часа, учудени че на мястото я няма дамата, председателстваща инициативния комитет, който е ангажиран с организацията.


Дамата, наричана Росица, всъщност е Ралица Асенова, бивша служителка на полицията. Според едни от присъстващите тя била сплашена да се откаже от организацията, но всъщност каквото и да е извинението за отсъствието й, реалността е, че гражданите бяха посрещнати от бившия шеф на дупнишката полиция Иво Дамянов с думите: „Щом я няма организаторката, протестът ви е незаконен”.
Присъствието на зам.-кмета Красимир Георгиев и Росен Тимчев, координатор на ГЕРБ дадоха някакъв кураж на присъстващите и въпреки оределите редици се направи опит за преминаване към главния път, където трябваше да има блокада на Е-79.

Разрешение за днешния протест, както и за протести до петък, от 17:30 часа, има, макар, както се оказа, по-рано през деня Асенова е цитирана от медии, че разрешенията са оттеглени и протестите в Дупница спират. „Категорично такова нещо няма. Разрешителните са в сила”, коментира Тимчев.

След като полицията спря опита за излизане на главния път група от протестиращите спонтанно реши да излезе на разходка по улиците на града, движейки се по и в близост до тротоара. Тичайки в тръст Дамянов и шефът на РУ-Дупница Валентин Гълъбов даваха наставления на полицаите как да оградят групата. По заповед на полицейските шефове полицаи направиха кордон на кръстовището при старата автогара, като униформени и цивилни служители на реда спряха с телата си движението в посока детелината, за да не може протестиращите да преминат към главния път. Използвайки тази възможност част от протестиращите препречиха за 5-7 минути движението през светофара, като опънаха плакати и български знамена.

Някои шофьори поздравяваха, а друг опита да скочи на бой. Полицай и Дамянов се насочват към шофьора, за да прекратят напрежението.


„Оставете ги да се правят на смешници. Само ще ядосат хората и ще ги обърнат срещу себе си”, каза Дамянов, докато даваше наставления на хората си.

Пътният полицай Радослав Боюклийски пък изнесе лекция на пл. „Демокрация” след като протестиращите се върнаха там, като основната теза в нея беше: „Е, сега ще ядосате и хората и кмета. Той не иска да се правят такива циркове”.

„Никой не е давал правомощия на дамата от инициативния комитет да говори от името на гражданите на Дупница. Нас обещанията на Бойко Борисов и партиите не ни устройват. Освен промяна в изборните правила не желаем Бат Сали да влезе в парламента като депутат от област Кюстендил”, коментират протестиращи.
„Аз лично съм отишла на този протест заради собственото си достойнство! Защото не мога да се примиря с мисълта, че някой изразява моята воля някъде в Анадола или Истанбул! Не мога да се побера в кожата си от нерви заради подигравката, която ДПС си прави с мен лично и с моята родина! Почувствах се като пълен идиот, когато днес на барикадите полицаите бяха повече от нас! Заслужаваме си не само Бат Сали! Да ни е честит депутат! И последно - революции са започвали във фейсбук, но исторически доказано са се случвали само на барикадите”, коментира и друг гражданин.

Част от полицаите, изпратени да охраняват протеста. Протестиращите бяха снимани през цялото време от цивилен полицай с камера.

Разрешително за протест има и за утре, от 17:30 часа на площад „Демокрация”. Подготвя се и провеждането на поход, но дали той ще бъде разрешен ще стане ясно утре.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети