Пропадна проектът за ремонт на пречиствателната на Дупница и подмяна на ВиК мрежа

DenNews.bg
15.10.2014
размер на текста:

Проектът за реконструкция на градска пречиствателна пречиствателна на Дупница, който предвиждаше и подмяна на ВиК-мрежа няма да бъде реализиран.
Възможност за реализирането на проект за цялостен воден цикъл на Дупница остава за следващия програмен период, „Проектът ще бъде разширен и ще обхване по-голям периметър. Вече се дава възможност и ВиК дружествата да кандидатстват за подмяна на водопровод”, обясни кметът Методи Чимев.
Проектът за реконструкцията на градската пречиствателна беше на стойност от 26 млн. лв. и предвиждаше и подмяна на водопровод в Самораново и Бистрица, и два района в Дупница.
„В този програмен период проектът за реконструкция на пречиствателна станция категорично няма да бъде реализиран. Вече имаме яснота, поради липса на технологично време няма да стане. Тъй като срокът за изпълнение заложен по задание е 18 месеца, това за мен е сериозната причина. Остават 12 месеца, няма как да станат 18”, обясни Чимев.
Зам.-кметът по европроектите Красимир Георгиев обясни, че оперативна програма Околна среда е спряна в момента и Европейската комисия вероятно ще наложи санкция от 20-25% цялостно на България. „А оперативната програма прехвърля тези санкции и корекции към всички общини, които са изпълнявали проекти по Околна среда”, посочи Георгиев.
„Общини, които работят по такъв проект, имат корекции между 5 % и 10 %, което е изключително голяма сума" коментира Чимев.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети