Полицията спря протестиращите дупничани да блокират Е-79

DenNews.bg
14.10.2014
размер на текста:

Кордон полицаи не допусна протестиращите срещу налагането на ДПС-мандат в област Кюстендил да блокират движението по главен път Е-79.
Обяснението бе, че няма разрешение за това и макар в първите редици на групата, която искаше да спре движението да бе и зам.-кметът на Дупница Крум Милев, хората бяха спрeни. На няколко път с викове „Хайде” те опитаха да навлязат на магистралата, но в края на краищата не бяха допуснати да преминат жп линията.
Преди това в изнесеното студио на телевизия „Кабел Сат Запад” местният лидер на ГЕРБ Ивайло Константинов обясни, че дупничани могат да разчитат на подкрепа от високите партийни етажи, включително от лидера Бойко Борисов. Вече се обмислят и промени в Изборния кодекс, които да премахнат несправедливото разпределение на мандати.


„Така че вече имаме успех. Радвам се, че вече исканията ни са все по-ясни и точни, че сме единни и отстояваме позицията си”, заяви Константинов.
Д-р Иван Ибришимов от БСП също обеща, че ще направи всичко по силите си да ангажира партията и по-точно парламентарната група със законови промени на изборните правила.Той посочи, че през цяла кампания е повтарял, че при висока активност може да се избегне проблема. "Ако беше системата Донт разпределението щеше да е в полза на големите партии. Не знам защо проблемите в системата Хеър-Ниймайер е в полза на малките партии.
Ирина Репуц, председател на Християндемократическата партия и кандидат-депутат от Реформаторския блок за областта обясни, че избирателите са дали мандат именно на христиияндемократ.
„В правомощията на ЦИК е да прецени коя от малките партии да вземе мандат. Ще настоявам да разбера защо е избрана именно ДПС за мандат в Кюстендилска област”, обясни тя. Ще докажа, че разпределението на мандатите се определя не от математика, а от влияние в ЦИК. Този мандат можеше да бъде даден на РБ и да не се стига до напрежение", посочи още Репуц.
По-рано през деня стана ясно, че ЦИК е оставила без уважение жалбата на Репуц, но тя ще обжалва.
Протестът не е партиен. Този сигнал бе даден ясно от присъствието на представители на БСП, ГЕРБ и РБ.

„Не ГЕРБ губи в случая, а Реформаторският блок, но няма как да останем безучастни”, добави Конатнтинов.
Всъщност потърпевши от случилото се в Кюстендилска област не са партиите, а гражданите, чиито глас е анулиран и игнориран.
След като ЦИК спазва така добре правилата, кога ще се самосезира за агитацията на турски език

Ето това трябва да повтаряме всеки ден. Защо ЦИК си затваря очите за едно очевидно и грубо нарушение на закона, попитаха протестиращите днес.
Утре протест отново ще има, с такава закана се разделиха гражданите на емблематичния площад „Демокрация”.
 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети