Турция няма да даде коридор за помощ на кюрдите в Кобани

DenNews.bg
13.10.2014
размер на текста:

Атентатор-самоубиец от дхихадиската групировка Ислямска държава взриви натоварен с експлозиви камион в северната част на обсадения кюрдски град Кобани, близо до турски граничен пункт със Сирия. Това съобщава „Ройтерс", позовавайки се на информация от групата за наблюдение и кюрдски източници.
Атаката се е случила на около 2 км северно от мястото на тежки сблъсъци между кюрдските сили и джихадистите. Ислямисите са затегнали своята хватка върху града, съобщават още кюрдските власти и Сирийския център за правата на човека.

Междувременно Анкара обяви за нереалистична идеята Турция да се използва като коридор за доставка на оръжия и подкрепа за кюрдските въоръжени отряди, защитаващи Кобане от екстремистите.

Миналата седмица в Турция и в редица европейски държави се проведоха масови кюрдски демонстрации с настояване за по-решителни удари срещу ИД.
„Да се убиват комари един по един не е правилна стратегия. Ние трябва да изкореним причините за тази ситуация. Очевидно е, че причина е режимът на Башар Асад в Сирия”, коментира турският външен министър.
Съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Сюзън Райс похали Турция, че вече играе важна роля – „тя възпрепятства проникването на ислямисти (в Сирия) и блокира възможностите на Ислямска държава за износ на петрол", каза още Райс.Източник: news.bg/btvnews.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети