Трудови инспектори започват кампания срещу злополуки

DenNews.bg
01.10.2014
размер на текста:

Проверки за безопасността на труда започват днес в цялата страна. Кампанията на Главна инспекция по труда цели предотвратяване на трудовите злополуки в резултат на подхлъзване и спъване, съобщават от инспекцията.
Близо 800 предприятия в цялата страна ще бъдат проверени в рамките на кампанията. Проверките започват в секторите "Производство на храни" и "Хуманно здравеопазване".
Резултатите от проверките ще бъдат отчетени в началото на 2015 г. Предстои планирането на проверки и в други рискови сектори.
При посещенията в предприятията инспекторите по труда ще информират работодателите и работещите за рисковете на работното място, които могат да доведат до падане след подхлъзване и спъване, както и как да ги минимизират. Ще се разпространяват и обучителни видеоклипове, изготвени от Европейската агенция за безопасност и здраве при работа.
За отстраняване на нередности, ще се дават предписания, чрез които работодателите ще получат точни указания как да подобрят условията в предприятията си. Инспекторите по труда ще следят с последващи проверки дали нередностите са отстранени.
В България, както и в световен мащаб, инцидентите след подхлъзване или спъване са най-честата причина за получаването на трудови травми, отчитат експертите.
През 2013 г. поради тези причини у нас са станали 503 от 2277 трудови злополуки на работното място или 22 на сто от всички.
Статистиката показва, че 95 на сто от паданията водят до счупени кости. Често те причиняват и мозъчно сътресение. В 35 % от случаите периодът на нетрудоспособност след падане е минимум месец.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети