ОбС-Дупница не си избра председател, съветници насрочват нова сесия с подписи

Десислава Панайотова-Янкова
31.01.2014
размер на текста:

ОбС-Дупница не си избра нов председател, който да смени на поста подали оставка Ивайло Константинов. Нито една кандидатура не бе предложена от партийните групи в местния парламент. Така остана устната договорка с подписите на 1/3 от съветниците да бъде свикана нова сесия-за 14 февруари. В деня на влюбените и виното основната тема от дневния ред ще бъде докладната, предложена от партия Лидер, за промяна в правилника за работа на ОбС, според която ще бъде въведен ротационен принцип и председателите ще се сменят на всеки 6 месеца.
В началото на сесията днес бяха прочетени две декларации. Д-р Лорета Николова представи позицията на Обединения демократичен блок (по-рано днес публикувахме без съкращения), в която десните изразяват недоумение от поведението на ГЕРБ и изразяват готовност да подкрепят въвеждането на ротационния принцип.
От името на ГЕРБ Емил Панчев прочете декларация, в която пък се казваше, че поведението на съветниците от БСП и ОДБ-отказът им да подкрепят предложения от кмета Методи Чимев заем от 3 милиона евро, е разочаровало не само ръководството, съветниците и членовете на ГЕРБ, но и всички трезво мислещи дупничани.
Въпрос на място за бъдещето на председателския пост към края на заседанието постави Йонко Гергов. Той попита какво ще се случи, ако предложението на Лидер не бъде прието и дали в такъв случай отново ще трябва да се проведе избор на ОбС по сегашните правила.
„Няма проблем Общински съвет да работи и без председател. Сесиите може да бъдат свиквани по искане на 1/3 от съветниците и работата на ОбС да не бъде блокирана. Така ще може да се разглеждат и гласуват най-наложителните докладни”, обясни юристът на ОбС Милен Попов.
Нечути останаха забележките на кмета Методи Чимев, че с протакането на заседанията може да бъде изпуснат срока за повторно разглеждане на докладната за облигационния заем, която той е внесъл с надеждата съветниците да преосмислят позицията си.
В очакване на сесия е и докладната за бюджета за 2014 г., която вече е входирана в деловодството на ОбС от кмета Чимев.
По изчисления на Попов и двете докладни ще може да бъдат разгледани на следващото заседание.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети