Олга Китанова: Новият заем на община Дупница не е самоцел, а необходимост

Десислава Панайотова-Янкова
29.01.2014
размер на текста:

- Г-жо Китанова, как бихте коментирали изказването на съветници от БСП и ОДБ, че общината е в бедствено положение?

- Първо искам да отбележа, че за мен, като дясно мислещ човек, общата пресконференция на БСП и ОДБ ми направи интересно впечатление. Дупница пак се оказва уникално място, където са възможни всякакви комбинации само и само да се запази статуквото.
Второ, важно е да отбележа, че общинските съветници съобщиха констатациите, които всички ние не веднъж сме правили, но не дадоха идеи, с които да се решат финансовите проблеми.
А иначе, да, финансовото положение на общината продължава да е тежко. През последните 2 години са стопени 6,8 млн.лв. от заварените дългове на предишното кметско ръководство, но все още има над 10 млн. лв., които чакат да бъдат разплатени. Надявам се хората да разберат, че ние не сме магьосници и няма как наведнъж да изплатим натрупаните с години дългове. Надявам се също и да оценят свършеното до момента.
Чувам коментари, че трябвало да спрем да обвиняваме предишния кметски екип. Ние не обвиняваме предишните ръководства на общината. Досега да сте чули някой от нас да каже: “Какво да направим, предишните са натрупали задълженията”? Не, и няма да чуете. Ние търсим изход от ситуацията. Знаехме в общи линии какво наследяваме и че няма да е никак лесно. Казваме фактите- такива каквито са.
Важно е да се каже, че се полагат максимални усилия в посока строга финансова дисциплина, всички разходи са сведени до минимум, за да се спестяват средства.
Наш ангажимент като общинско ръководство е да търсим точната формула как да решаваме тези наследени проблеми, без да застрашаваме ежедневната работа на общинска администрация, която обслужва населението; учебните заведения и социално слабите граждани. От нашата коректна работа зависят заплатите на учители и възпитатели, социални работници, общински служители, медицински сестри и културни дейци, а това са много семейства живеещи на територията на общината. Така, че гледаме много сериозно на изпълнението на тези социални ангажименти. Затова и занапред ще бъдем коректни.

- Да разбираме ли, че съветниците от ОДБ вече не са ваш партньор?

- Смятам, че колегите от ОДБ проявиха желание да вникнат в проблемите на общината. Търсиха от нас и получиха конкретни отговори за финансовото състояние. Имахме обща среща с тяхната група, на която г-н Кацов и д-р Николова ми направиха добро впечатление на компетентни хора, които наистина търсят заедно с ръководството добри решения. Както се видя, те подкрепиха частично предложението за новия заем, така че смятам, че ще имаме общи теми, по които да се обединим.
Рефинасирането на старите кредитни задължения и изплащането им за един по-дълъг-10-годишен период, е доказано работеща формула.

- Защо е важен този нов заем от 3 млн. евро и може ли общината без него?

- В момента общината е с 4,3 млн. лв. просрочени задължения. Те са част от общия дълг, но се дължат веднага. Кредиторите по тях могат да налагат запори на сметки и общинска собственост.
Ако се съгласим с решението на мнозинството общински съветници и не взимаме други заеми, означава да оставим съдия-изпълнители да блокират и източват всички приходи по сметки на общината и да разграбят общинската собственост. Това за мен е изключително безотговорно.
Ще дам пример - имота, в който живеете е купен с кредит, който не плащате и отива на търг от съдия-изпълнител. Вие имате два варианта. Първият - да вземете нов кредит за 10 години, с който да си платите ипотеката или втори вариант - да се разделите с имота си. Кой ще изберете?
В момента общината се намира в аналогична ситуация. Новият заем не е самоцел, той ще обслужи погасяване на онази част от старите задължения, така че да не се допускат запори на сметки и имущество. Важно е, когато се взима заем да се направи преценка как по най-добрия начин и в полза на обществеността да се използват чуждите пари. Начина на изплащане също трябва да е добре съобразен с възможностите за връщане на заема. Именно това се цели с дългия срок на плащане. Годишните вноски са в размер на 8% от приходите и ще бъдат леки за плащане и за следващия кметски мандат.
Още веднъж да подчертая, че този заем има за цел да реши проблема с наследените задължения като ги разсрочи във времето и същевременно да осигури ресурс за подобряване на инфраструктурата, което е от обществен интерес.
В момента правителството на Пламен Орешарски тегли нов заем от 4,4 милиарда лева, но не чувам коментари в тази посока от общинските съветници.
Като резултат новият заем няма да се отрази в посока увеличаване на данъци и такси, няма да натовари по никакъв начин населението. Искам да припомня, че през този мандат дори бяха намалени таксите за технически услуги.

- Готов ли е бюджетът за 2014 г.?

- Проекто-бюджетът за 2014г. е внесен за разглеждане от комисиите на Общински съвет. В него няма предвиден нов заем и се базираме само на очакваните приходи от местни дейности. А както казах, кредиторите на общината “чукат на вратата” всеки ден. Именно заради това се наложи да свием до минимум разходите за субсидии към спортни клубове и културни мероприятия, както и капиталовите разходи финансирани със собствени средства. По този начин ще имаме заделен ресурс от 500 хил.лв. за изплащане на стари дългове. Сами виждате, че тази сума е крайно недостатъчна да удовлетвори всички кредитори и можем да очакваме нови претенции чрез съдия изпълнители и блокиране работата на общината. Но с това разполагаме към момента.
Изпратили сме искане към финансовия министър Петър Чобанов, с молба за финансова помощ. Ще поставим отново за обсъждане в Общински съвет искането за облигационен заем. Както виждате търсим всякакви варианти за стабилизиране на общинските финанси.

- Към Вас лично има упреци, че не стоите постоянно в Дупница. Как ще коментирате това?

- Това го говорят хора, които не са запознати със сферата на работа и дейности, които изпълнявам. Както аз, така и другият заместник-кмет Красимир Георгиев имаме повече работа в София, отколкото тук. Какъв ще е резултатът да седя зад бюрото по 8 часа на ден... Ще съм редови чиновник. Резултат няма да има. В София сме постоянно по срещи в министерствата и експерти от различни области, банки и големи кредитори. Проектите и парите са в столицата и нашата работа е там-да се срещаме, да уговаряме възможности за проекти, които да се реализират на територията на община Дупница.
 

Последни интервюта

Етикети