Борисов: ГЕРБ ще внесе вот на недоверие на тема „Сигурност”

DenNews.bg
29.01.2014
размер на текста:

Поредният вот на недоверие към правителството „Орешарски”, който предстои ГЕРБ да внесе в средата на февруари ще бъде за сигурността. Това съобщи пред журналисти в парламента лидерът на партията Бойко Борисов.
Сред основните критики са бежанският проблем и подслушванията, уточни Борисов.
Той подчерта, че в тази сфера има много натрупани проблеми. Бежанците, по думите му, не са се изпарили, "просто дойде команда от фамилията да не се пише по тази тема".
Станалите известни случаи на подслушвания Бойко Борисов нарече "безпардонни".
Към доводите за вота на ГЕРБ са също разбиване на службите, голяма контрабанда, чийто размери застрашавали бюджета и фиска.
От своя страна лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че „темата "сигурност" е най-неподходящата за ГЕРБ да иска вот на недоверие”.
Станишев се усъмни дали ГЕРБ изобщо ще внесат такъв вот, защото при предишните случаи е имало обръщане, по думите му, на 180 градуса.
Борисов и Цветанов за какво са - да се възстанови незаконното подслушване, 800 души са били подслушвани - това ли ще защитават, или това, че МВР по тяхно време се превърна в партизирана институция, инструмент за репресии на бизнеса, имаше тежки пробиви в националната сигурност (атентатът в Сарафово, взривът на Петолъчката), атакува мотивите на опозицията председателят на социалистическата партия.
Той е убеден, че правителството има много ясни и сериозни аргументи за работата, която е свършило. Като се започне с това, че се възстановява контролът върху използването на СРС-та, създаде се специализирано бюро, което да ги контролира, посочи Станишев. Към това той добави тежката бежанска криза, заварила страната ни неподготвена и упрекна Цветан Цветанов, който като вътрешен министър не е направил нищо по въпроса.
Лидерът на БСП припомни и, че се подготвя законопроект за МВР, подкрепен от служителите на министерството, от синдикатите, защото създавал ясни правила за кариерно развитие на база професионални качества и резултати. В него се акцентирало и върху битовата престъпност и защита на гражданите.
Източник: vesti.bg
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети