Ала-бала, но в крайна сметка ще има закриване на болници

DenNews.bg
29.01.2014
размер на текста:

Иди ми, дойди ми сценарият в здравната политика у нас се завъртя отново до позиция, че закриване на болници ще има. След обещанията и увещанията, че няма да допусне и една болница да хлопне врати, здравният министър Таня Андреева прецени, че закриване на болници и съкращаване на персонал на места ще има. Като мотив за това, тя посочи, че на 7-милионна България 400 болници са прекалено много. Пред БНТ тя обясни, че според нея е по-важно качеството на лечебните заведения.
„Много е важно какви са екипите, които управляват болниците. Има достатъчно ефективна уредба, която трябва да се спазва, за да бъде гарантирана финансовата стабилност. Тук е важно не министърът да е майка за едни и мащеха за други. Трябва да се изпълняват наредбите. Ние затова сега правим проверки във всички болници, за да видим в какво състояние са”, каза още Андреева.
Тя обясни и как ще се спаси болницата в Стара Загора. „От две механично слети структури – с 2 детски отделения, 2 урологични отделения и пр., без допълнителна наредби, сега правим нов щат. Това е все едно да ви съберат с ваши съседи и да не направят нищо ново. Има и болници, които не са били контролирани - такава е Бургаската, която не е била финансирана, не са обновявани апаратурите”, изтъкна министърът. И допълни, че между 20 и 30% от персонала в старозагорската болница ще бъде съкратен.
За общинските болници било важно общините да упражняват контрола, но и да вървят към публично-частно партньорство. Трябвало да се търсят възможностите и на частните болници.
„След като имаме резултатите от Сметната палата, която посочи слабости и нарушения на двама здравни министри от правителството на Бойко Борисов, сега има база, на която да се търсят решения. Трябва да отстраним проблемите. Това, че е липсвал контрол, е причинило фалити на не една болница. Системата е в много тежко състояние и само за една година трудно може да бъде поставена в добро състояние. Допускани са изключително много системни грешки”, посочи Андреева.
Преди ден стана ясно, че Сметната палата е установила пропуски в дейността на бившите министри на здравеопазването в правителството на ГЕРБ – Стефан Константинов и Десислава Атанасова. Одитът е за периода от 1 януари 2011 г. до 31 декември 2012 г.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети