Община Сапарева баня вече няма решаващ глас в руския мегапроект за генетичен център

DenNews.bg
28.01.2014
размер на текста:

Не редовната си сесия ОбС – Сапарева баня прие изненадваща докладна, внесена от кмета Сашо Иванов, с която на практика общината остана без решаващ глас в съвместното дружество с руския фонд - „Аква трийтмънт”. Увеличаването на капитала на дружеството е било поставено от руска страна като условие да започне строителството, но предизвика бурни дебати между кмета и съветниците. В крайна сметка под заплахата проектът да бъде провален, докладната мина с гласовете на 7 съветници от присъстващите 11 в залата. Против докладната с мотив, че се повтаря историята с „Рила спорт” и се изнудват съветниците гласува групата на ГЕРБ, но този път останалите съветници не приеха тази позиция и подкрепиха волята на инвеститора. Въпреки гласуваното съгласие, по предложение на опозицията беше приета спешна комисия, която да преговаря с руската страна с предложение дяла на община Сапарева баня да бъде изкупен от тях, за да има някаква печалба за града от всички процедурни хватки.
„Тези преговори ще бъдат водени тепърва, но след увеличаването на капитала са напълно безмислени! Решението на колегите ни е необмислено и рисковано за Сапарева баня” – коментираха след сесията съветници от ГЕРБ.
С друга докладна на днешната сесия бяха увеличени заплатите на съветниците на 70 % от заплатата на местната администрация – около 400 лв. на месец, при получавани досега 100 лв. на съветник. Увеличението беше прието с единодушие от всички съветници и ще струва на общината около 60 000 лв. до края на годината от собствените й приходи. Предложението на ГЕРБ да се дава процент от това заплащане за социални нужди и стипендии на деца не срещна подкрепа, но съветниците обещаха помежду си да намерят начин да изпълнят идеята си да даряват част от възнагражденията си на нуждаещи се хора.
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети