Сидеров се отказа от имунитета си

DenNews.bg
22.01.2014
размер на текста:

Лидерът на Атака Волен Сидеров се отказа от имунитета си, поискан от главния прокурор Сотир Цацаров, заради скандала в самолета до Варна и на самото летище там.
Сидеров подаде заявление в писмена форма до председателя на Народното събрание Михаил Миков. След този негов акт, всички депутати от ПГ на "Атака" се също отказаха от имунитетите си.
Аз съзнавам, че с моите действия, спънах работата на правораздавателните органи в България. По този начин аз смятам, че всичко ще се успокои и нещата ще вървят напред. Групата на Атака няма да пречи на правораздавателната система, даже ще й помага със своите показания, каза от парламентарната трибуна Сидеров.
Искането за снемане на имунитета и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Сидеров беше внесено на 8 януари от главния прокурор. Сидеров ще бъде разследван по текст от Наказателния кодекс за нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице - полицай, при изпълнение на служебните му задължения. Текстът предвижда до три години лишаване от свобода. Другият текст, по който има събрани доказателства срещу Сидеров, е за непристойни действия и съпротива срещу орган на властта, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред. По този текст се предвиждат до пет години затвор.
След акцията на атакистите днес зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ и бивш председател на НС Цецка Цачева попита от трибуната дали случайно не се намира в молитвен дом.
В противоречие на всички норми, допуснахте един спектакъл, без каквато и да е юридическа или политическа основа, като приехте някакви молби, се обърна тя към Миков.
Не мога да се ориентирам, в молитвен храм ли се намираме, след толкова молитви произнесени от вас, продължи Цачева. Призовавам ви да се придържате стриктно към нормите на правилника, изтъкна тя.
Когато има изявления, аз ги приемам, а тяхната правна стойност е въпрос на преценка, отговори й председателят на Народното събрание Михаил Миков. В правилника е доста ясно как се връчват заявленията за сваляне на имунитет на председателя - можем да спорим дълго, поясни той. Източник: БГНЕС
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети