Прокуратурата проверява кмета на с. Коркина, превишил ли е правомощията си за сеч на 65 тополи

DenNews.bg
15.01.2014
размер на текста:

Районна прокуратура-Дупница проверява кметския наместник на бобовдолското село Коркина Любен Лазаров за извършена сеч на 65 тополи. Тепърва ще се установява дали селският първенец е превишил правомощията си, като е издал удостоверение за премахването на дърветата, намиращи се, според полицейските материали, в общински имот в землището на Коркина.
По предварителни данни дърветата са отрязани за огрев, а нанесената на община Бобов дол щета е за около 10 000 лв., което обаче тепърва ще бъде установявано с експертизи.
Проверката по случая е извършена от бобовдолски полицаи и материалите вече са докладвани в прокуратурата.
По закон удостоверение за сеч в общински имоти се издава след решение на Общински съвет. Селските кметове имат право да дадат разрешение за сеч само в частни имоти и до 5 дървета.
Според Лазаров обаче сечта е извършена в частни имоти, след подадени заявления от собствениците.
„Имотите са частни. Хората са си подали молби заедно с удостоверение за наследници, решения на поземлена комисия, скици. Няма нарушение на границите, нито пък знам да е имало жалби. Но явно има хора, които нямат друга работа и искат да пречат. Още повече тополите бяха на по 50 г., изгнили и опасни. Ако не бяха премахнати и беше станало нещастие пък щяха да питат защо не сме ги отрязали”, коментира Лазаров пред DenNews.bg.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети