Откриха опасни химикали в детски дрехи на световни марки

DenNews.bg
14.01.2014
размер на текста:

Наличие на опасни химикали в детски облекла и обувки, произведени от световноизвестни марки като Disney, Burberry и Adidas, за това алармира ново изследване, представено днес от „Грийнпийс”- Източна Азия и цитирано от ZaZemiata.org.
Докладът „Кратка история за чудовищата в гардероба ти” описва резултатите от тестове, извършени с продукти на 12 световни марки.
Децата са група, която е особено уязвима за ефектите на тези химикали, когато те са освободени в околната среда .
„За родителите е истински кошмар да търсят да закупят детски дрехи, които не съдържат опасни химикали. Тези химически „малки чудовища” могат да бъдат открити във всякакви дрехи – от луксозни дизайнерски до обикновена конфекция. Те замърсяват водите от Пекин до Берлин. Има налични алтернативи. В името на сегашните и на бъдещите поколения марките трябва да спрат да използват опасни химикали при производството на дрехи.”- коментира Чин Ан Ли, от офиса на „Грийнпийс” – Източна Азия.
В дрехи от всички тествани марки са намерени опасни химикали. В бански костюм на марката adidas са открити концентрации на PFOAs, по-високи от разрешените в техния собствен списък за контрол на опасни химикали. Щампована част от детска тениска на марката Primark съдържа 11% фталати. Междувременно високи нива на нонилфенолни етоксилати (NPEs) бяха открити в поне един продукт от всички тествани марки, с високи нива в продукти на Disney, American Apparel и Burberry. Веднъж освободени в околната среда, тези химикали могат да имат вредно въздействие върху човешката репродуктивна, имунна или хормонална система.
В региона на Централна и Източна Европа са тествани продукти от Полша, Унгария и Австрия.Тестовете са извършени в Университета в Ексетър, Великобритания.
„Родители, любители на модата и местни общности могат да помогнат за прекратяването на този отровен кошмар като открито призоват модните марки за промяна. Така вече някои от най-големите световни марки поеха ангажимента да детоксикират индустрията си и вземат мерки за по-голяма прозрачност на снабдителките си вериги и за елиминиране на токсичните субстанции”, заявиха от организацията.
Китай остава най-големият производител на текстил и потребител на химикали. „Грийнпийс” призовава китайското правителство да помогне за спирането на използването на токсични химикали в текстилната индустрия. Първа стъпка е да се публикува „черен списък” на опасните химикали, чиято употреба трябва да бъде незабавно прекратена. Важно е и да се накарат фабриките да предоставят информация относно използваните химикали – за да се улесни елиминирането им.
Кампанията „Detox” на „Грийнпийс” призовава основни марки дрехи да спрат използването и освобождаването в околната среда на токсични химикали до 2020 година.
Благодарение на натиск от страна на потребителите 18 основни марки, като Valentino, Mango и Zara, вече са поели ангажимент и са предприели значими стъпки за постигане на прозрачност в снабдителните си вериги и елиминиране на токсичните химикали. Източник: manager.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети