Днес се навършват 69 г. от 9-септемврийския преврат

DenNews.bg
09.09.2013
размер на текста:

69 г. се навършват днес от 9-септемврийския преврат, превърнал България в 16-а република на СССР.
На 9 септември 1944 г. съветските войски нахлуват в България и свалят от власт законното правителство на Константин Муравиев и на власт идва Отечественият фронт. Още в първите дни бойни групи на комунистическата партия започва саморазправа със своите политически опоненти и представители на интелигенцията. По неофициални данни без съд и присъда са избити между 20 000 и 40 000 души. Незаконният Народен съд произнася 2618 смъртни присъди. Сред първите разстреляни са тримата регенти на малолетния Симеон ІІ – княз Кирил Преславски, който е брат на покойния цар Борис ІІІ, бившият министър-председател проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов. На смърт са осъдени девет секретари към двореца, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници. Така на практика комунистическата партия унищожава политическия, икономическия и културния елит на България.
Народният съд произнася 1226 доживотни присъди. 946 души са осъдени на 15 години затвор. Голям брой от тях обаче умират непосредствено след произнасянето на присъдите от побой и изтезания в затворите. За сравнение на Нюрнбергския процес, който изправя пред съда ръководителите на нацистка Германия на смърт са осъдени 12 души, а трима са осъдени на доживотен затвор.
Тоталитарната власт изгражда десетки концлагери, в които комунистическата партия изпраща своите опоненти. Близо 300 000 българи намират смъртта си по време режима.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети