Моми тъкат на „Балканска черга” в селото на Майстора

DenNews.bg
04.09.2013
размер на текста:

Моми тъкат пътеки, килими и губери по време на международния форум „Балканска черга 2013 г.” в центъра на селото на Майстора – Шишковци. „Идеята е тази позабравена традиция да се възстанови именно на международния празник в селото. Голяма част от младото поколение дори не е виждало какво представлява чергата и как се изработва”, коментира организаторът Борислав Крумов. Той обяви, че и тази година традицията ще бъде спазена и празникът ще започне на 27 септември с богата фолклорна програма. Още в 14 часа млади девойки ще пресъздадат обичая по направата на черги. Програмата ще продължи и на 28, и 29 септември, за когато организаторите са предвидили много интересни и нестандартни изненади.
„Кулминацията през тази година ще бъде организирането на седянка. Идеята ни е да покажем как навремето нашите баби и дядовци са се запознавали, докато плетът, пеят и изработват ръкоделия”, коментира кметът на Шишковци Климент Терзийски. Той самия приветства тази идея и обяснява, че в малките населени места в общината има голям брой необвързани мъже и жени. „ Искаме да пресъздадем тази позабравена традиция на седянката . Тя ще се проведе в Къщата – музей на Владимир Димитров – Майстора, която е един от паметниците на културата в района”, допълва и Борислав Крумов.
Припомняме, че международния форум „Балканска черга” се организира за 3-та поредна година. През 2012 г. атракцията за хилядите посетители от България, Сърбия и Македония бе варенето на ракия в центъра на село Шишковци.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети