Русия засече изстрелването на две ракети от Средиземно море

DenNews.bg
03.09.2013
размер на текста:

Руската система за предупреждение за ракетни атаки е засякла изстрелване на две балистични ракети от акваторията на Средиземно море. Това съобщи РИА Новости, като се позова на данни от руското министерство на отбраната.
„Изстрелването на ракетите е засечено в 10,16 ч. московско време от радиотехническия възел на системата за предупреждение за ракетни нападения в Армавир”, съобщи представител на центъра за прессъобщения и информация на Министерството на отбраната на Русия.
Министър на отбраната Сергей Шойгу е информирал президента Владимир Путин.
Траекторията на балистичните обекти започва от централната част на Средиземно море към източните брегове на Средиземноморието. т.е. вероятно към Сирия.
Русия отправи вече критики към САЩ, че съсредоточава бойни кораби в Средиземно море, в близост до Сирия.
НАТО проверява информацията за изстрелването на балистични ракети днес.
Сирените за ракетна атака в Дамаск не са звучали, съобщи руското посолство в Сирия.
Никакви американски самолети или кораби не са изстрелвали ракети от Средиземно море, заяви представител на Вашингтон, цитиран от телевизия Си Би Ес.
Журналисти от Би Би Си също посочват, че до момента информацията на руските агенции не е била потвърдена.
Според руски експерти вероятно става въпрос за авариен пуск, като ракетите са били унищожени още над морето, преди да достигнат до Сирия.
Полетът на балистичната ракета се състои от три етапа. През първия етап двигателят работи и ускорява ракетата и продължава от няколко десетки секунди до няколко минути. Управлението на ракетата се извършва само в първия етап от полета. Вторият етап е на свободен полет и той е най-дълъг. Третият етап представлява навлизането на ракетата обратно в атмосферата на земята. Балистични ракети с малък радиус на действие е до 1000 км, със среден радиус на действие е от 1000 до 5500 км, а междуконтиненталните балистични ракети са над 5500 км. Междуконтиненталните ракети и ракетите със среден радиус на действие често са въоръжени с ядрени бойни глави.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети