Китай погна още висши функционери за корупция

DenNews.bg
03.09.2013
размер на текста:

Само дни след като изпадналият в немилост член на политбюро на Китайската комунистическа партия Бо Силай бе признат за виновен по обвинение в корупция и присвояване на средства в изключително големи размери, КПП погна втори висш функционер.
Дзян Дземин, бивш ръководител на комитет, наблюдаващ големите държавни компании, е отстранен от партията, а срещу него е започнало разследване за корупция, свързана с най-голямата петролна компания в страната.
Той е освободен от председателския пост на Комитета за контрол и управление на държавното имущество при Държавния съвет на КНР заради подозрения в "тежки нарушения" на партийната дисциплина. Решението е взето от отдела на Централния комитет, който се занимава с назначаването на комунистическите кадри на най-високите постове.
По-рано Дзян беше председател на Китайската национална петролна корпорация. В момента тя е обект на разследване за корупция, по което през последните дни бяха арестувани четирима високопоставени чиновници.
Дзян е заподозрян за отклоняване на средства, докато е ръководел корпорацията.
Съобщава се също, че Китайската комунистическа партия е одобрила да се разследва за корупция и Чжоу Йонкан, един от най-високопоставените комунистически лидери през миналото десетилетие, който отговаряше за апарата за сигурност и съда.
Чжоу, който беше член на Постоянния комитет на Политбюро на ККП до ноември 2012 г., също е ръководил петролната корпорация в края на 90-те години.
Това е първият случай, когато Пекин се съгласява да бъде разследван толкова високопоставен чиновник.
Съобщението за разследване на Дзян и Чжоу няколко дни след края на процеса срещу Бо Силай говори за засилване на борбата с корупцията по високите етажи на партията при управлението на председателя Си Дзинпин.
Процесът срещу Бо Силай приключи, но предстои да бъде произнесена присъдата му. Преди година съпругата на Силай бе осъдена на смърт по обвинение е убийство на чужденец.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети