Огромна вълна от недоволство на път да залее община Дупница заради масова продажба на земя

Сред купувачите и общинския съветник от Лидер Ивайло Димитров

Dennews.bg
27.09.2013
размер на текста:

Огромна вълна от недоволство е на път да се надигне и да залее община Дупница, след като днес бяха гласувани общо 14 докладни за продажба на земеделски земи. Така срещу скромната сума от 1 лев на квадратен метър, мераклии да уедрят нивите си, са на път да получат от общината апетитни земи. На днешната сесия на местния парламент общинските съветници дадоха своето съгласие да бъде продадена 58 декара земеделска земя. От предстоящите сделки в общинската хазна ще влязат 60 000 лева, но за чия сметка, питаха днес селските кметове. Сред купувачите и посредниците в сделките се оказа и общинския съветник от партия Лидер Ивайло Димитров, който дори си направи отвод и не гласува заради явен конфликт на интереси.
Общинските земи, които днес бяха обявени на продажба на практика са такива, чиито собственици са се сдобили с с тях като наследници на земеделски имоти от чл. 19 от Закона за земеделските земи, но не са успели да извадят скици за реалните граници на имотите си, с които да удостоверят собствеността си. Селските кметове веднага алармираха, че това са предимно възрастни и бедни хора, които все още обработват земите си и имат намерение да продължават да се грижат за тях. Тъй като на тях издаването на скица, което струва около 400 лева, е непосилна сума, това е и причината да не са си извадили този документ. Тъй като такива в Поземлена комисия в Дупница липсва, оттам списъците с тези имоти са предоставени на общината, без да се спази процедурата населението и кметовете на селата да бъдат уведомени за това. А общината от своя страна по служебен път чрез Агенцията по кадастър веднага ги е очертала като свои имоти. Така и днес се стигна до гласуването на докладните, което мина тихо и кротко в залата, с предложение да не се четат всяка поотделно, ами накуп и така предложенията, внесени от кмета Методи Чимев, бяха гласувани и приети.
Вече имаше няколко докладни, с които трябваше да се гласува обезщетение на собственици на земеделски земи, които са им били отнети чрез актуването им в общински. За това, че подобни проблеми може да има и за в бъдеще, алармираха и общински съветници.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети