ГЕРБ дават Миков на Конституционния съд, че ги надхитри за кворума

DenNews.bg
26.09.2013
размер на текста:

ГЕРБ ще сезира Конституционния съд заради процедурните техники, използвани от председателя на парламента Михаил Миков, с които той ги надхитри за кворума.
Въпреки че депутатите от ГЕРБ не се бяха регистрирали електронно и така нямаше нужния кворум, Миков накара квесторите да извършат преброяване и на неговата база откри заседанието и така обезсмисли хватката на герберите, приложена и при вчерашното заседание.
След като Миков откри заседанието хората на Борисов напуснаха залата, а след това внесоха нов вот на недоверие със същия мотив-пълен провал на правителството за инвестиционната политика.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов започна деня си с новината, че ще бъде поискана оставката на Миков. Това се случи от ефира на Нова телевизия, още преди да има и най-малък сигнал за това което ще се случи в залата.
Всъщност хватката на ГЕРБ и вчера и днес е опит да се покаже, че правителството и парламентът нямат нужното доверие, за да продължат да работят.
В момента депутатите от Атака са на посещение в Брюксел и без тях управляващите не могат да съберат кворум за да работят. Самият Борисов призова Миков да събере своите липсващи 17 депутати и да събере кворум, за да не е нужно да се разчита на депутатите от ГЕРБ.
Те пък пренесоха част от духа на улицата в последните над 100 дни, като започнаха да скандират "оставка" в залата.
Разгневен, след обявяването на заседанието за открито, Борисов каза, че Миков бил шмекер.
Последва спор между управляващи и опозиция за това дали процедурите са спазени. Красимир Велчев от ГЕРБ поиска поименна проверка на депутатите в пленарна зала. „В първия час на заседанието това право не може да бъде упражнено от името на парламентарна група”, обясни председателят на парламента Михаил Миков.
Зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова заяви, че проверка на кворума може да бъде поискана във връзка с предстоящо гласуване. Това може да се окаже гласуването на вота на недоверие.
Депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева предложи заседанието на парламента да бъде предавано пряко по обществените медии. След това Цачева поиска и поименна проверка. Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че е съгласен с искането на Цачева за пряко предаване. Той й припомни, че искане за поименна проверка може да бъде направено след повече от половин час. „Когато си в залата и не се регистрираш не е отсъствие, а елементарен тарикатлък”, коментира Местан. Според Цачева ръководството на парламента е в тотален разнобой.
Парламентарната група на ГЕРБ опита да финтира управляващите като внесе нов вот на недоверие по същата тема. От ГЕРБ не признават дебатите, които текат в парламента, тъй като според тях заседанието е нелегитимно, каза на брифинг Лиляна Павлова.
„Виждаме абсолютно пагубно, брутално погазване на Конституцията и на правата на българските граждани, погазване на парламентарния правилник. В момента без наличие на кворум и без присъствие на вносителя на вота, незаконно се провеждат фалшиви и фиктивни словоизлияния пред камерите под претекст, че има внесен и разглеждан вот. Внесохме същия вот на недоверие към правителството за пълен провал в инвестиционната политика”, коментира Павлова.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети