Казахстан открива консулство в Благоевград

DenNews.bg
25.09.2013
размер на текста:

Правителството назначи двама дипломати от кариерата за генерални консули на България в Ню Йорк и в Битоля. Постът в САЩ ще заеме Милен Люцканов, а в Македония –Теодор Русинов.
Милен Люцканов е бил временно управляващ и заместник-ръководител на постоянното представителство на България към НАТО, заместник-министър на външните работи, специален национален координатор към Съвета за регионално сътрудничество и специален координатор по международното сътрудничество в борбата с тероризма.
Теодор Русинов е началник отдел „Югоизточна Европа“ в дирекция „Европейски държави“ на МВнР. Притежава богат професионален опит, свързан с политиката и развитието на отношенията на България със страните от Югоизточна Европа, включително с Република Македония.
Кабинетът днес даде съгласието си Казахстан да открие свое почетно консулство у нас със седалище в Благоевград. Неговият консулски окръг ще обхваща областите София, Кюстендил, Перник, Благоевград, Враца, Монтана, Видин, Ловеч и Плевен. За свой почетен консул казахстанската страна е определила българския гражданин Митко Солаков.
Правителството реши също да бъде открито консулство на България в Камерун, ръководено от почетно (нещатно) консулско длъжностно лице. Седалище на консулството е гр. Яунде, а консулският му окръг обхваща територията на страната. За почетен консул на България в Камерун е назначена Ваня Асенова. Тя е регионален директор на SOS Children’s Villages International в Яунде и има предоставен от местните власти дипломатически статут с ранг на шеф на дипломатическо представителство.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети