ГЕРБ „спечелиха вота”, като провалиха заседанието на НС

DenNews.bg
25.09.2013
размер на текста:

Липса на кворум провали днешното пленарно заседание, на което депутатите трябваше да обсъдят вота на недоверие към правителството на Пламен Орешарски, внесен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и група народни представители. Вотът е формулиран за провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране.
Именно депутатите от ГЕРБ обаче не се регистрираха и това доведе до отлагане на заседанието. Парламентарният шеф Михаил Миков на два пъти провери кворума, но се оказа, че такъв няма. След това Бойко Борисов излезе от пленарната зала с депутатите си и обяви, че е "спечелил вота". Той не отговори дали и утре депутатите от ГЕРБ няма да се регистрират. Той обаче отново повтори, че Парламентът е "бил заложник на Атака и че поради тази причина правителството трябвало да подаде оставка".
Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че цялата тази ситуация са "герберски тарикатлъци". Според него поведението на ГЕРБ е деструктивно.
При втория опит за кворум в пленарната зала бяха регистрирани само 103 депутати, а те трябва да бъдат 121, за да започне заседанието. Председателят на парламента Михаил Миков обяви, че днес заседание на НС няма да има. По-рано Миков обяви 15-минутна почивка за депутатите още в 9 ч., когато трябваше да започне пленарното заседание. Почивката бе дадена поради липса на кворум в пленарната зала. Бяха се регистрирали 93 депутати.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети