68 са жертвите на заложническата криза в Кения до момента

DenNews.bg
23.09.2013
размер на текста:

Военните са си върнали контрола върху по-голямата част от мола. Снимка: AP/yahoonews.com

С атака на кенийските сили за сигурност започна днешния, пореден ден от заложническата криза в столицата Найроби. До момента властите съобщават за 68 убити, сред които и чужденци и над 170 ранени.
Драмата започна в събота следобед, когато в мола „Уестгейт” нахлуват тежко въоръжени нападатели и взимат намиращите се вътре посетители за заложници. От тогава армията прави няколко опита да елиминира нападателите.
Интензивна стрелба и спорадични експлозии се чуват и в момента в района на мола. През изминалата нощ кенийската армия обяви, че е изолирала нападателите, които държат не повече от 10 души в плен. Военните съобщиха, че повечето заложници в търговския център са освободени от силите за сигурност, които контролират по-голямата част от сградата. Полагат се всички усилия, за да бъде приключен бързо случаят, увериха от кенийската армия. Смята се, че в търговския център се намират между 10 и 15 нападатели.
Отговорност за атаката пое сомалийската групировка Аш Шабаб. Тя обяви, че нападението е в отмъщение за кенийската военна намеса в съседна Сомалия. Тази сутрин групировката заплаши в интернет да ликвидира заложниците. “Разрешаваме на муджахидините вътре в сградата да действат срещу затворниците”, се казва в изявление на групировката, публикувано в ислямистки сайт. Аш Шабаб увери, че е в контакт със своите бойци в “Уестгейт”.
Сред жертвите на нападението са племенник на кенийския президент и неговата годеница, кенийски поет и дипломат, съпругата на американски дипломат, както и граждани на Великобритания, Франция, Канада, Холандия, Гана, Китай, Индия, Нова Зеландия, Южна Африка, Австралия.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети