Терористи убиха 30 души в Найроби, взеха и заложници

DenNews.bg
22.09.2013
размер на текста:

Въоръжени нападатели атакуваха търговски център в кенийската столица Найроби и взеха заложници, предаде АФП. Кенийският Червен кръст съобщи, че най-малко 30 души са убити. Кенийски войници и елитни части бяха изпратени в помощ на полицията. След тази атака е засилена сигурността във всички търговски центрове в Найроби.
Според очевидци нападателите стреляли на посоки и използвали гранати. По данни на Скай нюз, това не е било грабеж, а планирано нападение в търговския център, който е посещаван от богати кенийци и чужденци.
Въоръжените мъже говорят чужд език - арабски или сомалийски - и убиха много хора, предаде АФП, цитирайки очевидец на нападение. „Те не говорят на суахили, говорят нещо като арабски или сомалийски”, посочва. Един от нападателите, казал, според информация на очевидец, цитиран от АП, „мюсюлманите да станат и да си тръгнат, те са в безопасност, а немюсюлманите са целта”.
Стрелбата в луксозен търговски център в кенийската столица Найроби днес може да е терористично нападение, обяви вътрешното министерство на страната, цитирано от Ройтерс. „Възможно е извършители на нападението да са терористи, така че ние подхождаме много сериозно към случая”, заяви Мутеа Иринго, главен секретар във вътрешното министерство, допълва БТА.
По-късно през деня полицейски източници съобщиха, че терористична групировка от десетина души е отговорна за нападението срещу търговския център в Найроби, посочва АФП.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети