Президентите на Бразилия и Мексико били подслушвани от САЩ

dennews.bg
02.09.2013
размер на текста:

 Американската Национална агенция за сигурност е подслушвала комуникациите на президентите на Бразилия и Мексико и е имала достъп до имейлите на мексиканския лидер преди да бъде избран. Това става ясно от журналист, който е получил секретен документ от Едуард Сноудън, отбелязва „Ню Йорк Таймс", цитиран от news.bg.
Журналистът Глен Грийнуолд, който живее в Рио де Жанейро, заяви за новинарското предаване „Фантастико" по Globo, че документът датира от юни 2012 година и показва, че са били прочетени имейлите на мексиканския президент Енрико Пена Нието.
Документът е с дата един месец преди да бъде избранНието.
В документа са включени и комуникации от Нието, които показват, че той е искал да постави определени хора на правителствени позиции.
Секретната извадка показва, че президентът на Бразилия Дилма Русеф също е била подслушвана. САЩ са подслушвали помощниците на Русеф, как са общували помежду си и контактите им с трети лица. От офиса на Русеф за момента не са коментирали информацията, както и от мексиканска страна.
Бразилският правосъден министър Едуардо Кардосо заяви за вестник O Globo, че „ако фактите в информацията се потвърдят, това ще се разглежда като много сериозно нарушение на суверенитета на Бразилия".
През юли Грийнуолд написа съвместна статия в O Globo, в която отбелязва, че разпространяваните от Сноудън документи показват, че Бразилия е най-голямата цел на Националната агенция за сигурност на САЩ в Латинска Америка, като е събрала милиарди имейли и разговори в латинската страна.
Грийнуолд отбелязва, че агенцията е събирала информацията чрез неопределена асоциация между американски и бразилски телекомуникационни компании. Той не може да потвърди дали бразилски компании са замесени.
Журналистът започна да пише статии, базирани на секретни материали на Сноудън от май. Повечето бяха за британския вестник „Гардиън".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети