Асад: Сирия е под нападение от „Ал Кайда”

DenNews.bg
19.09.2013
размер на текста:

Сирия ще изпълни условията от споразумението за химическите си оръжия, договорено между САЩ и Русия в края на миналата седмица. Това каза президентът Башар Асад в интервю за американската телевизия "Фокс нюз", излъчено снощи. Той посочи, че Дамаск ще предаде химическия си арсенал, но унищожаването ще струва скъпо. Асад отново настоя, че нападението край Дамаск на 21 август е извършено от бунтовници, а не от армията. И подчерта, че противниците на режима са терористи, поддържани основно от частни лица в арабския свят.
В интервюто за "Фокс Нюз", заснето в Дамаск във вторник, Асад признава, че страната му разполага с химически оръжия и те ще бъдат унищожени. Но посочва, че операцията е технически сложна, ще струва скъпо и ще отнеме поне година.
"Нужни са много пари, около един милиард долара. Това е много вредно за околната среда. Ако американската администрация е готова да даде толкова пари и да поеме отговорност да занесе тези материали в Съединените щати, защо да не го направят?", попита Асад.
Той оспори доклада на инспекторите от ООН и каза, че бунтовници са използвали газ зарин, а Дамаск има доказателства за това.
"Никой не е проверил достоверността на видеоматериалите и на снимките. Проверени са единствено пробите от кръв и други неща, които инспекторите взеха от почвата. Не може да се направи доклад, въз основа на непроверени видеоматериали. От две години и половина живеем в свят на фалшификации", посочи още президентът на Сирия.
Той уверява още, че Сирия е нападната от Ал Кайда. По негови думи там се бият десетки хиляди екстремисти от 80 националности.
„Можем да преговаряме с политическа опозиция, но не и с терористи”, казва Асад. По данни на ООН в Сирия вече са убити на 100 хиляди души, милиони са напуснали страната и милиони други са останали без домове.
Източник: БНТ

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети