983-ма чужденци са взели БГ паспорт в Кюстендилска област за осем месеца

DenNews.bg
19.09.2013
размер на текста:

От началото на тази година до 31 август 983-ма са чужденците получили българско гражданство, които са адресно регистрирани в Кюстендилска област. За същия период на миналата година те са били 952-ма.
От ОДМВР-Кюстендил припомнят да проверим срока на валидност на личните си документи, а родителите да не забравят, че документ за самоличност се издава при навършване на 14 години.
Съгласно Закона за българските лични документи всеки български гражданин, който живее на територията на страната е длъжен в срок до 30 дни след навършването на 14-годишна възраст да поиска издаване на лична карта. Заявленията за издаване на лична карта на непълнолетни лица се подават лично и в присъствието на родител или настойник, който полага подпис в заявлението.
Издаването на първа лична карта за 14-годишните български граждани е безплатно.
От началото на 2013 година група “Български документи за самоличност” – ОДМВР, е издала 7 285 лични карти, издадените паспорти са 5 891.
Таксите за издаване на лични документи гражданите могат да плащат и чрез пос терминално устройство в ОДМВР и районните управления.
Напомняме, че всички български лични документи подлежат на връщане в поделението на МВР, което ги е издало, след изтичане на срока им на валидност.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети