Краста пълзи навсякъде из Дупница, заразата сеят 5 братчета и сестричета от Дома

dennews.bg
18.09.2013
размер на текста:

Краста пълзи навсякъде из Дупница. 5 братчета и сестричета от Дома за деца, който се намира на 5 метра от сградата на ХЕИ, сеят заразата по целия град, научи от достоверни източници dennews.bg.
И 5-те деца не са изолирани от институцията, след като били доведени от майка си след поредното гостуване в родния им дом в най-голямата ромска махала в града Гиздова махала. Те дори не са върнати обратно от директора на Дома Красимира Александрова, а свободно са оставени да общуват с останалите 41 деца. Успокоението дошло от уверенията на майката, че ги била завела на лекар. Да бъдат в постоянен контакт с тях и да полагат грижи са принудени и възпитателите, които със сигурност са в шок от случващото се, но явно не смеят да се обадят от страх да не изгубят работата си.
И 5-те деца посещават намиращото се наблизо основно училище „Кирил и Методий” където допълнително разнасят заразата, болните от краста братчета и сестричета редовно биват извеждани на разходки и игри по градинките и детските площадки в града.
Най-посещаваното място от възпитаниците на Дома за деца от Дупница е Градската градина в идеалния център на града, където заради уюта и тишината по-голяма част от родителите идват тук, за да оставят децата си да се забавляват по катерушки и пързалки. Докато на една от майките не й направило впечатление, че тези деца имат проблем. Така информацията за пълзящата из града краста тръгна и от уста на уста из целия град.
Потърсихме днес за коментар директора на РЗИ д-р Кознички, който отговори лаконично, че няма нищо нередно в това болни от краста деца да посещават Дома и да се разхождат свободно. Този вид зараза не била причина децата да бъдат поставяни под карантина, или пък да се стига до изолиране или временно на Дома. На въпрос дали директорът на Дома Красимира Александрова е подала сигнал в РЗИ, д-р Кознички отговори, че при него такъв не е постъпвал. Все пак, той обеща да се обади на паразитоложката д-р Райна Сапаревска от ХЕИ-Дупница, чийто кабинет е точно срещу входа на Дома, за да направи проверка по случая.
За това, че в града има проблем и крастата пълзи навсякъде, сигнал подаде още миналата година джипито в ромския здравен център в Дупница д-р Вардарова. Тя обяви, че огнището на крастата е в Гиздова махала и трябва да се предприемат спешни мерки. За да бъде пресечена заразата, е необходимо освен задължително лечение със сяра и карол, което е изключително труден процес, и пълна дезинфекция на домовете и дрехите на заразените.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети