Стартира делото срещу Цветанов

DenNews.bg
16.09.2013
размер на текста:

Стартира делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, като вече е ясна и датата на първото заседание на Софийски градски съд-10 откомрви.
Делото ще бъде разгледано от 2-ри състав на Софийския градски съд, информираха от съда.
В края на юни главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Цветанов.
В хода на разследването по досъдебно производство, водено срещу бившия директор на ГДБОП Станимир Флоров, са събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов.
При разследването по друго досъдебно производство, водено срещу Орлин Тодоров (бивш директор на РЗБОП – Велико Търново) от наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура – Велико Търново са били изготвени шест искания за прилагане на специални разузнавателни средства. Техническото прилагане на СРС е възложено на съответната структура в МВР. Цветан Цветанов, тогава вътрешен министър, е отказал такова разпореждане.
Срещу него вече има едно повдигнато обвинение за незаконните подслушвания на политици, журналисти и бизнесмени. То е за т. нар. допустителство по служба.
Мярката за неотклонение, която му определиха наблюдаващите прокурори, е "подписка". По това обвинение го грозят до осем години затвор, ако прокуратурата докаже тезата си в съда.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети