Най-малко една жертва на тайфун в Япония

DenNews.bg
16.09.2013
размер на текста:

Най-малко една жертва взе тайфуна Ман И при преминаването си през централните и югоизточните райони на Япония. Над 70 души са ранени при стихията. Полицията в префектурата Шига съобщи, че се е сринало кално свлачище, при което е загинала възрастна жена. Други трима души са в неизвестност, след като били отнесени от придошлите води на реките в района на бедствието.
Над 400 000 души в пострадалите райони на префектурите Киото, Шига и Хиого са били посъветвани от властите да се евакуират на по-безопасни места. Властите обявиха тревога незапомнени наводнения и кални свлачища, предизвикани от поройните дъждове.
Поривите на вятъра в централната част на тайфуна достигат скорост 45 метра в секунда. Прекъснати са електропроводи и над 70 000 семейства в 20 префектури са останали без ток.
Над 350 вътрешни полети, предимно за столицата Токио, са отменени. Ограничено е движението на влаковете.
Очаква се тайфунът да премине през североизточната част на страната, включително и района на авариралата АЕЦ „Фукушима”, в понеделник следобед, носейки със себе си проливни дъждове. Тайфунът, който се движи по посока север-североизток със скорост от 45 километра в час, се очаква да се насочи към столицата и околностите й по-късно през деня.
Ман И е 18-ият тайфун за тази година в Тихия океан.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети