Над милион българи отърваха затвора заради осигуровките

DenNews.bg
12.09.2013
размер на текста:

Над един милион българи отърваха затвора поне засега, след като депутатите отхвърлиха законопроекта, предвиждащ наказателна отговорност за неплащане на здравни осигуровки. Всъщност цифрата на застрашените от наказание българи при евентуални прокарване на закона би била драстично по-голяма, тъй като тестът, предложен от ГЕРБ, предвиждаше санкции да носят и тези, които плащат осигуровки, но не на реалните им стойности.
По последни данни, изнесени от здравния министър Таня Андреева, българите които не плащат здравни осигуровки са около 1 200 000, а колко укриват не е ясно.
Законопроектът бе внесен от депутатите от ГЕРБ Искра Фидосова, Красимир Ципов и Димитър Лазаров, като промяната в Наказателния кодекс предвиждаше до 5 години затвор и глоба до 2000 лв. за длъжностно лице, което избегне установяване или плащане на задължителни осигурителни вноски в големи размери - 3 хиляди лева. Наказанието обхващаше още обявяването на по-нисък осигурителен доход от реалния, неподаване на декларация, потвърждаване на неистина или затаяването й в подадена декларация.
В гласуването в НС днес участваха 179 народни представители, от които 79 бяха "за", 85 – "против", а 15 се въздържаха.
Депутатът Красимир Ципов коментира, че със законопроекта, макар и отхвърлен, е поставено началото на сериозен дебат по темата за инкриминиране на укриването на осигурителни вноски.
„Не става дума за неплащане на осигуровки, става дума за укриване на осигуровки - когато едно лице внася по-малко осигуровки от дължимия размер”, поясни депутатът.
Управляващите от БСП и ДПС обаче бяха единодушни, че законопроектът звучи повече от крайно на фона на това, че „българите нямат какво да ядат”.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети