Крадени части от БМВ намериха в автоморгата на кмета на Слатино

DenNews.bg
12.09.2013
размер на текста:

Авточасти, обявени за издирване чрез Шенгенската информационна система, са намерени при полицейска проверка в семейната автоморгата на кметът на бобошевското село Слатино Сашка Тренева.
Намерените части са 3 скоростни кутии и двигател от леки автомобили БМВ, отговарящи на други МПС.
В дупнишката полиция е образувана преписка и тепърва ще се изяснява произхода и пътя на частите, както и дали те са обект на кражба или застрахователна измама в страна на Европейския съюз.
Автоморгата е собственост на съпруга на Тренева Благой и е една от големите в региона. Не за първи път автоморгата е обект на полицейска проверка, но за първи път има проблем с части, които се купуват и внасят от Италия.
„Работим основно с три италиански фирми. Разполагаме с документи и фактури за всяка закупена част, а ние като купувач няма как да разберем дали някоя част е крадена или не. Когато вносът подлежеше на митническа проверка и се попълване декларации беше по-лесно това да се засече, но в момента при закупуването и вноса се попълва само протокол и не се описват подробно номерата на всяка част. И пак казвам, че няма как ние да разберем дали някоя част е крадена или не, а и работим с тези италиански фирми още от 90-те години и досега проблеми не е имало”, обясни Тренева за dennews.bg.
Процедурата за установяване на пътя на обявените за издирване автомобили и части чрез Шенгенската информационна мрежа е изключително тромава. Сега предстои предаване на информацията на италианките власти, където тече разследване, по което е направена заявка в ШИС.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети