САЩ и Русия започват преговори за Сирия

DenNews.bg
12.09.2013
размер на текста:

САЩ и Русия започват двустранни преговори за съдбата на химическите оръжия в Сирия, след като вчера Москва предаде на Вашингтон своя план за действие.
Подробностите ще бъдат уточнявани по време на разговори между външния министър на Русия Сергей Лавров и държавния секретар Джон Кери в Женева. Двамата са придружени от екипи експерти и се предполага, че разговорите може да продължат и дни.
Съветът за сигурност на ООН също продължава да търси вариант на резолюция за Сирия, който да бъде приет от 5-те постоянни страни-членки.
От самото начало се появиха разногласия между държавите, притежаващи право на вето. Според публикации в медиите САЩ, Франция и Великобритания предлагат обвързваща резолюция с краен срок, в които Дамаск да предаде химическите оръжия. И при евентуален отказ да бъде отговорено с военна операция. Русия и Китай не одобряват този вариант. Въпреки отново появилите се различия, тези преговори са първият значим опит от повече от година, противниците и поддръжниците на режима в Сирия да договорят обща позиция.
Междувременно телевизия CNN съобщи, че САЩ са започнали да доставят на бунтовниците оръжия, купени и подготвени от ЦРУ. Телевизията се позова на високопоставен представител на администрацията.
Според информация на вестник „Вашингтон пост", американският Държавен департамент помага на опозицията с автомобили, оборудване, средства за комуникация, лекарства и медицинска екипировка.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети