Кмет на френско селце: Ще се самоубия, ако тук се заселят роми

DenNews.bg
08.08.2013
размер на текста:

Кметът на френско селце за втори път повтори заканата си, че ще се самоубие, ако родното му място бъде окупирано от цигани.
Мисълта за ромски палатки в земите на Шаван е толкова непоносима за Пол Ренода, че той е готов на крайност, въпреки че при последната си поява номадите платили сметките си за ток и вода и не оставили след себе си никакъв боклук.
„Няма да допусна цигани в Шаван. Абсурд е цигани да си направят тук палатков лагер подобно на други градове във Франция. Случи ли се това, ще се самоубия,” казва градоначалникът Пол Ренода в интервю за вестник „Паризиен".
Подобна заплаха кметът отправи и в края на миналия месец, като съобщи за намеренията си по местната радиостанция. Скоро след това селските полицаи го навестили, за да се уверят, че е в добро психическо здраве.
„Не съм луд, съвсем нормален съм. Ако бях луд, значи и останалите 183 жители на Шаван са луди. Защото никой от тях не иска заселването на цигани тук,” заяви Ренода, чиято ловна пушка за всеки случай е била конфискувана от полицията.
Във Франция понастоящем живеят около 400 000 цигани, 95% от които имат френско гражданство. Повечето от тях пътешестват из страната с фургони, като никъде не се задържат за дълго.
Градските власти са длъжни по закон да предоставят на номадите място за разполагането на табора им. Циганите обаче често недоволстват, че местата са неудобни, като съзират в това расистки умисъл.
Източник: btvnews.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети