Съдът потвърди дисциплинарно уволнение на кондуктор-касичка

DenNews.bg
08.08.2013
размер на текста:

Районен съд-Дупница потвърди дисциплинарното уволнение служител на Превозната служба в Дупница, част от „услужливата” група кондуктори, които не издават билети на нередовни пътници.
Юлиан В. от Благоевград оспори уволнението си пред съда, като в иска си настояваше да бъде върнат на работа и да му бъде изплатено обезщетение от 4500 лв. за 6-те месеца, които изкарал като безработен. Доказателствата по делото обаче не се оказаха в негов плюс и потвърдиха, че заповедта за уволнението му от БДЖ- Пътнически превози е законосъобразно.
Кондукторът натрупал 12 наказания със „забележки” и една заповед за предупреждение за уволнение все за едни и същи прегрешения-не спазвал вътрешния правилник за действие в случаите на констатиране на пътници без билети.
Последната проверка, „подписала” окончателното му отстраняване на работа била извършена на 22 юни миналата година. Тогава във влака от София за Кулата са установени 38 пътници без билети, като Юлиан В. издал билети само на шестима от тях. Кондукторът нито уведомил началник-влака за нарушителите, нито им издал билети по наредбата, нито пък предприел действия за свалянето им от влака. За група учащи в Благоевград той се извинил, че нямали пари, един пътник от София не могъл да намери билета си, а само шестима от Кресна били таксувани.
Заповедта за дисциплинарното уволнение е връчена на благоевградчанина на 22 август 2012 г., като съдът прие, че са спазени законовите стъпки за отстраняването от длъжност.
Кондукторът трябва да заплати 280 лв. за разноски по делото. Може да обжалва решението на Дупнишкия съд пред Окръжен съд-Кюстендил.
Обществена тайна е, че кондуктори често работят като касички и вместо да санкционират нередовните пътници ги „таксуват” за себе си на цена, значително по-тънка от тази на билета. Вместо да отиде в БДЖ обаче „постъплението” влиза в джоба на кондуктора. Най-често в схемата на кондукторите-касички влизат студенти, ученици и социално-слаби, за които по тази система пътуването по линията Дупница- Благоевград, например, може да излезе 0,50 ст. или лев.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети