И все пак булдозерите от АМ „Струма” разрушиха уникалния тракийски некропол край Делян

dennews.bg
07.08.2013
размер на текста:


Уникалният и единствен по рода си некропол в полето между дупнишкото село Делян и радомирското Дрен все пак бе разрушен при строежа на лот-1 на АМ Струма. За това алармира ръкъводителят на обекта археологът Румен Михайлов. Проверка от Министерство на културата все пак е установила, че има нарушаване целостта на некропола, но и че това е дело на неизвестен извършител.
Гробницата е била ползвана от много заможни воини от тракийското племе агриани, а свидетелство за това са и откритите изключително ценни украшения от бронз и благородни метали от археолозите, които работиха с ускорени темпове миналата година под ръководството на Филип Михайлов от Пернишкия музей.
Той обясни, че няма аналог на некропола между селата Делян и Дрен и в момента археолозите там коват историята на проучването на подобен вид гробове. Толкова богата колекция на съдове от 9-8 век преди Христа за пръв път бе открита. Заради строежа на лот-1 на АМ Струма след 30-и юни археолозите трябва да са приключили и да напуснат обекта. След полагането на бетона и асфалта върху това място единственото, което ще остане от единствения по рода си некропол, са откритите предсмети, които ще бъдат изложени в Пернишкия археологически музей.

Това е един интересен, сложен и нелогичен обект, защото е пръв по рода си и няма друг, с който може да се сравни.При този вид погребения телата първо са били изгаряни извън некропола, а след това заедно с останките им в глинени съдове са били полагани заедно с ценните накити и тоалетни принадлежности. Досега са открити 10 такива урни с 10 похлупака които вече са в музея в Перник и предстои тяхната реставрация. Те датират от периода 9-8 век преди Христа.

Некрополът е уникален с това, че в него освен типичните овални гробове има и такива с форма на правоъгълник. Според Михайлов това е регионален некропол, в който не са погребвани воини само от едно селище. Той е различен и с това, че се намира в район, в който няма камъни, е бил изграден такъв огромен некропол. В него са ползвани червени дялани камъни от близката могила, но има и доломитови, чието находище е на около 4 километра в дупнишкото село Делян.
Древният некропол е ползван 5-6 века, за това свидетелства и развитието на ритуалите при погребенията. През 8-9-и век тленните останки са били полагани в глинени съдове, а през 4-5-и век те били изсипвани върху подложни камъни.

 


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети