НАТО няма да участва в удар срещу Сирия

DenNews.bg
31.08.2013
размер на текста:

НАТО няма да участва в операция срещу Сирия, макар употреба на химическо оръжие да изисква международен отговор, заяви пред датски медии генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен, цитиран от АФП.
Не виждам роля за НАТО при една международна реакция по отношение на режима в Сирия, цитира думите му в. "Политикен".
Използването на химическо оръжие е откровено нарушение на международните правила и е престъпление, което не може да бъде пренебрегнато, подчерта обаче Расмусен.
Според него подобни нарушения изискват ответни мерки, за да не бъдат допускани отново в бъдеще.
В същото време Расмусен за пореден път изрази убедеността си, че зад химическата атака стои правителството на Башар Асад.
"Нямам съмнение, че управляващите извършиха химическата атака. Когато погледнете кой държи химическите арсенали и кой има средствата за тяхното използване, би трябвало да сте на ясно, че това е правителството".
Франция се оказа единственият голям партньор на САЩ в плановете им за удар срещу Сирия, след като британският парламент не одобри участие на най-верния им съюзник, Великобритания, във военни действия, припомня Асошиейтед прес.
Рухването на подкрепата поставя под натиск президента Барак Обама, докато съпротивата срещу мисията у дома расте, а по ирония Париж бе най-шумният критик на оглавената от САЩ инвазия в Ирак, отбелязва агенцията.
Френският президент Франсоа Оланд обеща подкрепа за плановете на Обама да нанесе удар по сирийския режим.
Италия и Германия заявиха, че няма да участват в никакви военни действия.
Франция има исторически връзки със Сирия, като някога е владяла тази страна, отбелязва АП. Париж също така има военни самолети и стратегически интереси в региона.
Франция подкрепи сирийската опозиция и призова за твърд отговор срещу Асад заради предполагаемата химическа атака край Дамаск на 21 август.
Според френски военни анализатори най-вероятната роля на Франция би била от въздуха.
Русия действа активно, за да се избегне силов сценарий в Сирия, заяви съветник на руския президент Владимир Путин.
При все че темата не е част от дневния ред на предстоящата среща на върха на Г-20, държавните лидери задължително ще я обсъдят, заяви Юрий Ушаков, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Удари в Сирия ще нанесат сериозен удар по световния ред, предупреди той.
Ако подобни действия се извършат пряко волята на Съвета за сигурност на ООН, ще нанесат сериозен удар по световната система, основаваща се на централната роля на ООН, посочи съветникът.
Струва ми се, че хората започват да разбират колко опасни са тези силови сценарии, каза руският дипломат.
В същото време Москва не крие, че е против каквато и да било резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която би могло да се използва за силови действия срещу Сирия.
Екипът експерти на ООН в Сирия приключи събирането на улики, свързани с предполагаемото химическо нападение в предградие на Дамаск, съобщи пред журналисти официалният представител на генералния секретар на световната организация Мартин Несирки, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Той заяви, че екипът е приключил работата си по събиране на проби и улики, свързани с инцидента на 21 август.
В събота експертите ще се отправят към Хага, а събраните от тях проби ще отидат за лабораторен анализ, посочи Несирки.
По думите му преди да се направят каквито и да било заключения, трябва да приключи изследването на всички взети проби.
Несирки не съобщи колко време ще е нужно за анализа.
Той каза, че шефът на екипа Оке Селстрьом ще остане в Европа, за да проследи хода на изследването на пробите.
Върховният представител на ООН по въпросите на разоръжаването Анджела Кейн пък междувременно щяла да се върне в Ню Йорк и незабавно да информира генералния секретар Бан Ки-мун за свършената от експертите работа.
Несирки също така заяви, че няма да се публикуват междинни резултати от разследването, а ще има само окончателен доклад.

Той ще бъде предаден на Бан, който пък от своя страна ще го представи пред Съвета за сигурност.
Несирки отново отбеляза, че задачата на ООН в момента е да установи фактите за използване на отровни вещества, а не отговорността за употребата им.
По думите му впоследствие инспекторите ще се върнат в Сирия, за да продължат разследването на други съобщения за употреба там на химически оръжия. Той каза, че днес експертите са посетили военна болница в Дамаск във връзка със съобщения на сирийското правителство за нови химически нападения на 22, 24 и 25 август.
Източник: vesti.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети