Британският парламент отхвърли участие във военни действия в Сирия

DenNews.bg
30.08.2013
размер на текста:

Хиляди британци излязоха по улиците на Лондон вчера с призив Сирия да не бъде атакувана.

Британският Парламент отхвърли правителствена резолюция, подкрепяща интервенция в Сирия. Така считаното за сигурно участие на Обединеното кралство в евентуална операция, засега няма да се състои.
След като предложението на правителството изненадващо беше отхвърлено с 285 срещу 272 гласа, премиерът Дейвид Камерън посочи, че ще се съобрази с позицията на законодателния орган и разбира обществения и парламентарен скептицизъм по отношение на евентуално военно участие в Сирия.
Камерън заяви, че за него е ясно, че британският парламент, който отразява вижданията на британския народ, не иска да стане свидетел на британски военни действия. „Разбрах това и правителството ще действа в съответствие с тази позиция”, допълни той.
Британският министър на отбраната Филип Хамънд също потвърди, че страната му няма да участва в каквито и да било военни действия срещу Сирия след този резултат на вота в парламента. Хамънд призна, че Съединените щати, ключов съюзник на Великобритания, ще бъдат разочаровани от този факт. Според министъра обаче британското решение едва ли ще спре Вашингтон от започване на офанзива в Сирия, ако се докаже категорично, че режимът на Асад е използвал химическо оръжие срещу цивилни.
В същото време обаче стана ясно, че най-малко 12 страни от НАТО вече са се отказали от каквото и да е участие в евентуална операция на Съединените щати, ако тя не получи одобрението на Съвета за сигурност на ООН. Основно притеснение е, че последиците от военна намеса в Сирия са "абсолютно непредсказуеми", а победа на опозицията в настоящия й състав "е малко вероятно да върне дългосрочния мир в страната". Американският президент Барак Обама ще вземе решение по сирийския въпрос, изхождайки от интересите на Съединените щати, реагира Белия дом на последните събития. Американският държавен глава смята, че "ключови интереси на Съединените щати са заложени на карта" и че "страните, които нарушават нормите за химическото оръжие, трябва да бъдат държавни отговорни", посочват още от Вашингтон. Източник: novanews.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети