Карла дел Понте: Химическата атака е дело на опозицията в Сирия

DenNews.bg
28.08.2013
размер на текста:

Показанията на очевидците и пострадалите в областта Източна Гута, в околностите на Дамаск, „ясно свидетелстват, че нервнопаралитичния газ зарин е бил използван от бойците на опозицията”.
Това е заявила днес пред швейцарска телевизия членът на Комисията на ООН по разследването на възможните нарушения на правата на човека в Сирия Карла дел Понте, съобщава ИТАР-ТАСС.
„Експертната комисия засега не е открила никакви доказателства за използването на химически оръжия от страна на правителствените войски”, заявява още Дел Понте, според която разследването на случая продължава.
Международните наблюдатели припомнят, че през май Карла дел Понте, която бе прокурор на Международните трибунал за бивша Югославия и Руанда заяви по повод твърденията за използване на газ зарин край Алепо, че „ООН разполага със силни, но не и неопровержими доказателства, че химическо оръжие в битките край града е използвано и от сирийската опозиция”.
Оръжейните инспектори на ООН в Сирия, които трябва да извършат проверката, дали режимът в Дамаск е използвал химически вещества срещу цивилно население, възобновиха работата си днес.
Източник: btvnews.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети