Затворници в Бобов дол влизат в свое училище от 15-и септември

DenNews.bg
28.08.2013
размер на текста:

Затворът в Бобов дол ще има свое училище от новата учебна година, което ще носи името „Д-р Петър Берон”, съобщи областният управител на Кюстендил Иван Каракашки. Паралелките ще се формират по изискванията на Министерство на образованието и науката и ще обхващат класовете от придобиване на основно и средно образовани-от първолаци до 12-касници. Възможно е да има и слети класове, което е нещо обичайно за българското образование в последните години. Лишените от свобода ще се записват за ученици по свое желание, като в края на обучението ще получат диплома.
В училището ще работят 10 преподаватели, а то ще бъде поместено в помещения на затвора.
Статистика на затвора показва, че през последните години най-голям брой от лишените от свобода са с основно образование, докато висшистите могат да се преброят на пръстите на едната ръка. Не са малко и напълно неграмотните затворници, както и тези завършили само основно.
Областният управител посочи, че през новата учебна година в Кюстендил има и едно закрито учебно заведение -Професионалната гимназия по дървообработване и горско стопанство в областния град, която е имала нулев прием в продължение на няколко години.
Най-големият проблем в образованието за цялата област е ежегодното намаление на учениците, подчерта Каракашки.
Броят им намалява с между 400-500 ученици на година.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети