Цял регион в Кигризия под строга карантина след смърт от бубонна чума

DenNews.bg
26.08.2013
размер на текста:

Бубонна чума, болестта причинила смъртта на 2/3 от населението на Европа през Средновековието, взе жертва в планинско село в бившата съветска република Киргизия. След констатацията, че 15-годишно момче е починал именно от това заболяване, след консумацията на заразено месо, Министерството на здравеопазването е разпоредило масирана акция по откриването и унищожаването на гризачи. Плъховете и мишките са основните преносители на бубонна чума.
Селищата в Исак-Кулската област са под строга карантина, като са разположени карантинни постове, доставени са 200 дози ваксина срещу бубонна чума.
От здравното министерство на Киргизия потвърдиха още, че 105 души, които са имали контакт с починалия, също са поставени под строга карантина. Досега в никой от тях не се наблюдават типичните за страшната болест симптоми. 758 души са изследвани.
Предишният случай на заболяване на човек от чума е бил регистриран в Киргизия преди 32 години.
Природни огнища на чума има на всички континенти с изключение на Австралия.
Бубонната (засягаща жлезите) форма на чумата е най-честата клинична проява на инфекцията.
Бубонната чума започва внезапно след инкубационен период - 2-10 дни, често 3-4 дни.
Започва обикновено остро с разтрисане, висока температура, силно главоболие, побръщане, генерализирани миалгии, безпокойство, страх, психични разстройства.
Бубоните представляват окръглени подутини с диаметър от 1 до 10 см. Tе са надигнати над околните тъкани, палпаторно извънредно меки, кожата над тях е опъната и силно зачервена.
Смъртният изход настъпва от 2 до 4 дни.
При лечение смъртността е 5-12%, а без лечение - 25-75%.
 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети