Обявилият се за жена Брадли Манинг ще бъде мъж в затвора-с къса коса и без дамско бельо

DenNews.bg
23.08.2013
размер на текста:

Обявилият се за жена американски редник Брадли Манинг, който вчера бе осъден на 35 г. затвор за изнасянето на информация за сайта „Уикилийкс”, ще трябва да носи косата си късо подстригана в затвора. Въпреки че, малко след произнасянето на присъдата на Военния съд в САЩ, бе прочетена декларация от Манинг, който заявява, че желае занапред да живее като жена и да бъде наричан Челси, в затвора няма да му бъде разрешено да носи перука и сутиен, нито да пусне косата си дълга, което е недопустимо по войнишки устав.
Освен че няма да получи облекчения в затвора, заради признанието си, засега не се предвижда и операция за смяна на пола на Манинг. Не е ясно дали редникът къртица ще може да премине през хормонална терапия, каквото желание бе заявено от негова страна.
Представители на армията на Съединените щати потвърдиха, че Брадли Манинг е пристигнал във военния затвор, където трябва да излежи 35-годишната си присъда. Форт Левънуърт е затвор само за мъже, а в някои случаи се допуска персоналът да отделя някои войници от другите затворници ако се прецени, че има риск за тях или за други хора.
Адвокатът на Манинг заяви още, че той ще поиска помилване за клиента си от президента Барак Обама.
25-годишният войник бе признат за виновен по 20 от 22 обвинения, повдигнати срещу него. По време на изслушване с цел уточняване на присъдата, съдията съобщи, че някои обвинения се дублират като смисъл.
Брадли Манинг беше оправдан по най-тежкото обвинение – съучастие с врага, заради което и отпадна възможността да получи доживотен затвор.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети