Химическо оръжие уби стотици в Дамаск

DenNews.bg
21.08.2013
размер на текста:

Помощ на пострадалите се оказва в импровизирани болници. Недостигът на медикаменти ще доведе до увеличаване на броя на жертвите. Снимка: Reuters

Химическо оръжие е било използвано от армия в сирийската столица Дамаск. Различни са цифрите на загиналите според различни източници, но броят им варира от 200 до над 600 души.
Бомби с нервнопаралитичен газ са пуснати над района Гута - източно от Дамаск, където има струпване на сили на бунтовниците.
Според телевизия „Ал Арабия”, цитирана от БГНЕС, загиналите са 635 души. Телевизията цитира изявление на лекар от местна болница, според когото поради недостиг на медикаменти жертвите на химическата атака може да достигнат няколко хиляди. Ръководителят на Националната коалиция на сирийските революционни и опозиционни сили Ахмад Джарба призова пристигналата в Дамаск група експерти на ООН по химическите оръжия да посети областта Гута. Той подчерта, че отговорност за тази химическа атака трябва да поеме цялата международна общност. Той е поискал по този повод да бъде спешно свикано заседание на Съвета за сигурност на ООН.
Кадри, качени в YouTube от активисти показват много хора, които се лекуват в импровизирани болници.
Екип на ООН пристигна в Сирия в неделя, за да разследва твърденията за употреба на химическо оръжие.
Не е ясно дали инспекторите ще обърнат внимание най-новите твърдения. Те ще проверяват три отделни места, за които се твърди, че е било използвани химическо оръжие, включително северния град Хан ал-Асал, където около 26 души бяха убити през март.
И бунтовниците и правителствените сили се обвиниха взаимно за използването на химическо оръжие по време на конфликта.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети