Брайвик иска да става студент от затвора

DenNews.bg
02.08.2013
размер на текста:

Масовият убиец Андреш Брайвик, отнел живота на 77 норвежци, иска да учи политология, за което вече е получил принципно съгласие от управата на затвора, в който бе настанен с 21-годишна присъда. Дали крайнодесният екстремист ще стане студент зависи от него-дали ще успее да издържи изпитите в университета на Осло.
Брайвик си е харесал специалността политология.
В момента той излежава присъдата си в условия на повишена сигурност, които се равняват на режим на изолация, което означава, че обучението му ще е задочно, той ще трупа знания и ще полага изпитите си в килията. Брайвик няма да може да посещава кампуса или да общува с персонала по интернет. Вместо това той ще разчита на връзка по пощата.
Брайвик откри любовта към знанията след задържането си и вече учи, за да довърши средното си образование.
Пред университета стои въпроса да прецени дали познанията му са достатъчни, за да бъде приет във висше учебно заведение. Следващата седмица се очаква отговор.
Министърката на висшето образование Кристин Халвурсен беше подложена на критики, след като заяви миналата седмица, че Брайвик не трябва да може да учи в затвора.
Тя го обяви за "масов убиец, който никога няма да бъде пуснат в норвежкото общество" и заяви, че аргументите, които се използват за насърчаване на задържаните в затворите да следват "не са толкова значими" в неговия случай.
Юристите и затворническите власти обаче напомниха, че трябва съдът да прецени дали да се удължи наложената му присъда от 21 години затвор.
34-годишният екстремист отне живота на 77 души на 11 юли 2011 г., като първо взриви бомба в Осло, а после нападна младежки лагер на близкия остров Ютьоя.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети